Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 12:23
Čas čtení 1:11
Tereza Šnajdrová

Billie Eilish, Ariana Grande nebo Olivia Rodrigo. Toto jsou celebrity, které se postavily proti zákazu interrupce v USA

Billie Eilish, Ariana Grande nebo Olivia Rodrigo. Toto jsou celebrity, které se postavily proti zákazu interrupce v USA
Zdroj: Getty Images/Taylor Hill
NEWS ARIANA GRANDE BILLIE EILISH SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Americký soud plánuje zrušit verdikt Roe vs. Wade, který tamním ženám umožňuje legálně podstoupit interrupci. Proti návrhu soudu se postavila nejen veřejnost, ale také celebrity v čele s Billie Eilish, Arianou Grande nebo Olivií Rodrigo.

Serveru Politico se začátkem května podařilo získat návrh Nejvyššího soudu v USA, který chce ženám odebrat právo na interrupci. Američtí soudci chtějí zrušit verdikt Roe vs. Wade, který ženám zajišťuje možnost interrupce již od roku 1973, s čímž nesouhlasí nejen veřejnost, ale také některé celebrity. Za práva žen se postavila Billie Eilish, Miley Cyrus nebo Shawn Mendes, informuje Complex a Planned Parenthood.

Doporučeno
Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? 12. května 2022 7:00

Ariana Grande, Miley Cyrus, Billie Eilish, Megan Thee Stallion a dalších téměř 160 umělců či influencerů se připojilo ke kampani #BansOffOurBodies organizovanou společností Planned Parenthood. Kampaň vyjadřuje nesouhlas s Nejvyšším soudem USA, který plánuje zrušit verdikt Roe vs. Wade umožňující tamním ženám legálně podstoupit interrupci.

Billie Eilish Met Gala 2021
Zdroj: Getty Images/Theo Wargo

Plakát kampaně byl uveřejněn v pátečním vydání New York Times. „Nejvyšší soud plánuje zrušit Roe vs. Wade a odebrat ústavní právo na potrat. Abychom se mohli svobodně rozhodovat o naší budoucnosti a našich tělech, musíme mít právo na přístup ke zdravotnictví, včetně potratů. Jsme umělci. Tvůrci. Vypravěči. Jsme nová generace, která má moc. O tu jsme nyní okrádáni. NEPŮJDEME ZPÁTKY, NEUSTOUPÍME,“ píše se v kampani. 

Tu podpořilo na 160 umělců a influencerů, mezi které patří Olivia Rodrigo, Kendall Jenner, FINNEAS, Selena Gomez, Shawn Mendes, Camila Cabello, Demi Lovato, Halsey, Hailey Bieber, Melanie Martinez a další. 

Doporučeno
FOTO: Porod je sice krásný, ale také špinavý a skutečný, ukazují porodní fotografové FOTO: Porod je sice krásný, ale také špinavý a skutečný, ukazují porodní fotografové 10. května 2022 14:00

Nejvyšší soud USA uvedl, že návrh, který zveřejnil server Politico, ještě nemusí být finální. Konečný rozsudek by mohl být vydán v červnu nebo v červenci. 

„Pokud by Nejvyšší soud odebral ústavní právo na bezpečný a legální potrat, odnesli by to především mladí lidé. Většina z nás si nikdy nedokázala představit, že by naše děti mohly mít méně práv a svobod v rozhodování o jejich tělech a budoucnosti. Mladí ale neustupují, stejně jako umělci, kteří podpořili naši kampaň. A my jsme odhodláni bojovat s nimi, za ně,“ uvedl Alexis McGill Johnson, prezident a generální ředitel Federace amerického plánovaného rodičovství.

Domů
Sdílet
Diskuse