Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2022 9:45
Čas čtení 0:36
Martin Adam Pavlík

Na Ukrajině byl zahájen soud s ruským vojákem obviněným z vraždy civilisty. Hrozí mu doživotí

Na Ukrajině byl zahájen soud s ruským vojákem obviněným z vraždy civilisty. Hrozí mu doživotí
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
POLITIKA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jednání s Vadimem Šišimarinem bude pokračovat ve středu.

Na Ukrajině budou soudit prvního ruského vojáka obviněného z válečného zločinu. Jak píše Independent, proces s Vadimem Šišimarinem už začal. Jednadvacetiletý mladík je obviněn ze zabití dvaašedesátiletého civilisty, informuje BBC.

Civilista údajně 28. února jel na kole, zatímco Šišimar, který byl nasazen do boje jako velitel tankové divize Kantemirovskaja, řídil ukradený vůz ve vesnici Chupakhivka v oblasti Sumy. Voják údajně civilistu zastřelil přes okno.

Doporučeno
Finský prezident oznámil Putinovi, že jeho země požádá o vstup do NATO. Putin varoval, že jde o chybu Finský prezident oznámil Putinovi, že jeho země požádá o vstup do NATO. Putin varoval, že jde o chybu 14. května 2022 19:48
 Vadim Šišimarin súd Ukrajina
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

Prokuratura uvedla, že tak učinil proto, aby splnil rozkaz nadřízených ve znění zabránit ukrajinským civilistům v tom, aby se dozvěděli o poloze Rusů v regionu. Ruský voják se k zabití civilisty přiznal a u soudu řekl, že rozumí obviněním, která jsou proti němu vznesena. V případě, že jej soud uzná vinným, může dostat až doživotí. Momentálně je držen ve vazbě na Ukrajině.

Jednání se Šišimarinem bude pokračovat ve středu. Independent dále informuje, že kancelář generální prokuratury již vyšetřuje více než 10 700 údajných válečných zločinů spáchaných během ruské invaze do země.

Zpět
Sdílet
Diskuse