Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2022 11:11
Čas čtení 1:18
Adam Novosad TASR

18letý mladík v Buffalu zavraždil 10 lidí, střelbu vysílal živě na Twitchi. Šlo o rasově motivovaný čin, tvrdí FBI

18letý mladík v Buffalu zavraždil 10 lidí, střelbu vysílal živě na Twitchi. Šlo o rasově motivovaný čin, tvrdí FBI
Zdroj: TASR/AP
NEWS RASISMUS A PRÁVA MENŠIN SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Mladík začal střílet na parkovišti před potravinami a v masakru pokračoval uvnitř obchodu.

Deset mrtvých a tří zraněné si vyžádala střelba, ke které došlo v sobotu v americkém městě Buffalo ve státě New York, informuje The Guardian a BBC. Incident se odehrál v prodejně potravin a na přilehlém parkovišti.


Útočníkem byl 18letý střelec, většinu obětí tvoří Afroameričané. Podle příslušných úřadů se jednalo o rasově motivovaný útok, který mladík prostřednictvím kamery streamoval na webové platformě Twitch. Střelec měl na sobě ochrannou výstroj, přilbu a byl vyzbrojen útočnou puškou, uvedla policie. Do potravin vešel v oděvu připomínajícím vojenskou uniformu.

Mluvčí služby Twitch potvrdil, že střelec použil tuto streamovací platformu k vysílání svého útoku. „Přenos jsme zastavili méně než dvě minuty poté, co začalo násilí. Podnikáme všechny příslušné kroky, abychom zabránili případnému šíření tohoto obsahu,“ uvedl mluvčí.


Útočník nejprve na parkovišti před obchodem supermarketové sítě Tops postřelil čtyři lidi, z nichž tři na místě zemřeli, následně vešel dovnitř provozovny a pokračoval v masakru.

Doporučeno
Na Ukrajině byl zahájen soud s ruským vojákem obviněným z vraždy civilisty. Hrozí mu doživotí Na Ukrajině byl zahájen soud s ruským vojákem obviněným z vraždy civilisty. Hrozí mu doživotí 15. května 2022 9:45

Podezřelý, identifikovaný jako Payton Gendron z města Conklin ve státě New York, se po příchodu policie na místo činu chtěl zastřelit, nakonec složil zbraň a vzdal se. Po zatčení byl obviněn z vraždy prvního stupně, za kterou mu hrozí doživotí bez možnosti podmíněného propuštění.


Americká FBI již střelbu vyšetřuje jako trestný čin z nenávisti. „Tento incident vyšetřujeme jako zločin z nenávisti a případ rasově motivovaného násilného extremismu,“ řekl speciální agent FBI Stephen Belongia.

Na internetu se mezitím objevil manifest, který podle všeho sepsal útočník a nechal zveřejnit na sociálních sítích. Píše v něm o tom, že uvěřil teorii, podle níž politické špičky systematicky nahrazují bělošské obyvatelstvo USA a Evropy migranty z jiných částí světa. Zradikalizován prý byl na diskusním fóru 4chan, když „se nudil během pandemie“.

Domů
Sdílet
Diskuse