Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2022 14:24
Čas čtení 1:24
Adam Novosad TASR

Severní Korea bojuje s raketovým nástupem pandemie koronaviru, země hlásí 820 tisíc případů

Severní Korea bojuje s raketovým nástupem pandemie koronaviru, země hlásí 820 tisíc případů
Zdroj: TASR/Korean Central News Agency
NEWS KLDR KORONAVIRUS SEVERNÍ KOREA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Severní Korea se podle státních médií bude řídit stejným principem nulové tolerance jako Čína.

Severní Korea zažívá katastrofický začátek pandemie koronaviru, která vypukla v posledních dnech. Země se od roku 2020 uzavřela natolik, že oficiálně až dosud nepřiznala žádný případ koronaviru. Situace se však zhoršila natolik, že před několika dny KLDR oznámila vůbec první pozitivní případ a nyní se s virem roztrhl pytel, píše NDTV a The Guardian.

Doporučeno
10 nejlepších fotografií uplynulého týdne 10 nejlepších fotografií uplynulého týdne 15. května 2022 16:00

V neděli 15. května už státní agentura KCNA uvedla, že dosud na „horečku“ zemřelo 42 osob, země eviduje 820 620 případů a minimálně 324 550 lidí momentálně vyžaduje lékařskou péči. 

Lídr země Kim Čong-un dal s okamžitou platností vyhlásit rozsáhlý lockdown ve všech provinciích, městech i okresech. Podle státních médií zatím úřady zamezily kontaktům mezi příbytky, jenže nárůst nových případů je momentálně tak vysoký, že virus už zřejmě není jak zastavit.

Severní Korea potvrdila, že v případech koronaviru jde o vysoce nakažlivou variantu omikron. Ten způsobuje vrásky v čele nejen vedení země, ale také sousední Číně či představitelům Jižní Koreje, protože zdravotnický systém KLDR je na nízké úrovni a rozsáhlá pandemie by v zemi mohla způsobit humanitární katastrofu.

Kim Čong-un prohlásil, že KLDR bude k pandemii koronaviru přistupovat tak jako dosud Čína. Peking od roku 2020 zavedl princip nulové tolerance případů koronaviru, a tak i v současnosti města jako Šanghaj zůstávají v některých částech přísně uzavřena, aby vláda zamezila šíření viru.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Severní Korea v minulých letech opětovně odmítla dary vakcín nejen od Číny, ale také od Jižní Koreje a z dobročinného schématu Covax provozovaného Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Zejména z tohoto důvodu se experti obávají, že šířící se varianta omikron může pro neočkovanou populaci v KLDR znamenat obrovské riziko.

 

Mohlo by tě zajímat:
10 skvělých her na mobil - Některé jsou zdarma, některé za pár korun, ale každá z nich nabízí zábavu na dlouhé hodiny. 
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
10 nejlepších filmů Toma Cruise
Domů
Sdílet
Diskuse