Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2022 8:18
Čas čtení 1:12
Ilona Hobzová

Severní Korea má už zřejmě přes milion nakažených koronavirem, s distribucí léků musí pomoci armáda

Severní Korea má už zřejmě přes milion nakažených koronavirem, s distribucí léků musí pomoci armáda
Zdroj: TASR/AP
NEWS KIM ČONG-UN KLDR KORONAVIRUS SEVERNÍ KOREA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Severokorejský vůdce kritizoval zdravotnické úředníky a nařídil armádě pomoci s distribucí léků.

Severní Korea minulý týden oznámila první případy nákazy COVID-19. Od té doby uplynulo jen několik dní a země už hlásí milion nakažených „horečkou neznámého původu“. Severní Korea potvrdila, že v případech koronaviru jde o vysoce nakažlivou variantu omikron. Kim Čong-un v souvislosti s nástupem nákazy kritizoval zdravotnické úředníky a nařídil armádě, aby pomáhala s distribucí léků. 

Doporučeno
KLDR hlásí první případ covidu od začátku pandemie. Nákazu chce překonat „silným politickým uvědoměním lidu“ KLDR hlásí první případ covidu od začátku pandemie. Nákazu chce překonat „silným politickým uvědoměním lidu“ 12. května 2022 14:54

Padesát úmrtí na „horečku“

Na „horečku“, jak Pchjongjang nemoc nazývá, zemřelo podle tamních státních médií už padesát osob, přestože Kim Čong-un vyhlásil rozsáhlý lockdown ve všech provinciích, městech i okresech. 

Vážnost situace nyní podtrhla kritika severokorejského vůdce, kterou směřoval ke zdravotnickým úředníkům. Podle deníku The Guardian zkritizoval to, jak reagují na prevenci epidemie, konkrétně jejich neschopnost udržet lékárny otevřené kvůli distribuci léků. V souvislosti s tím Kim Čong-un nařídil armádě, aby s distribucí pomohla. 

Selhání při správné distribuci léků podle Kim Čong-una nastalo proto, že „úředníci kabinetu a veřejného zdravotnictví, kteří mají na starosti zásobování, si nevyhrnuli rukávy a řádně si neuvědomovali současnou krizi,“ napsala tamní státní agentura KCNA. Vůdce sám navštívil několik lékáren, následně úředníkům vyčetl jejich nezodpovědný postoj. 

Špatný zdravotnický systém

Kim Čong-un prohlásil, že KLDR k pandemii přistoupí tak jako dosud Čína. Peking od roku 2020 zavedl princip nulové tolerance případů koronaviru, a tak i v současnosti města jako Šanghaj zůstávají v některých částech přísně uzavřena, aby vláda zamezila šíření viru.

Doporučeno
V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR 2. března 2024 8:00

Severní Korea podle odborníků jeden z nejhorších zdravotnických systémů na světě, špatně vybavené nemocnice a žádné léky na léčbu covidu, nemá podle nich ani možnost hromadně testovat. Země už dříve odmítla dodávku vakcín z Číny.

Zpět
Sdílet
Diskuse