Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2022 17:30
Čas čtení 6:08
Adam Novosad

Finsko může zmobilizovat až 1 milion vojáků. Rusku se po jeho vstupu do NATO prodlouží hranice s Aliancí o 1 300 kilometrů

ZAJÍMAVOSTI FINSKO NATO
Uložit Uložené

Vstup Finska a Švédska do NATO bude znamenat výrazné posílení vojenské síly Aliance.

Finsko a Švédsko požádají o vstup do NATO. Ačkoli ruský prezident Vladimir Putin celé roky tvrdil, že se Severoatlantická aliance rozšiřuje směrem k ruským hranicím, čímž vytváří tlak na eskalaci konfliktu, svou válkou na Ukrajině dotlačil do NATO dvě historicky neutrální země. Najednou se hranice Ruska s NATO prodlouží o 1 300 kilometrů.

Obě severské země se dlouho pyšnily svou neutralitou. Švédové zůstávali neutrální posledních 200 let, v roce 1814 dobojovali ve své poslední válce, zatímco Finové si pamatují na brutální tzv. zimní válku proti Sovětům z let 1939 a 1940.

Doporučeno
Kdo jsou kadyrovci? Vlastní kolegy z ruské armády popravili bez váhání, smějí se jim na TikToku a nevyšla jim vražda Zelenského Kdo jsou kadyrovci? Vlastní kolegy z ruské armády popravili bez váhání, smějí se jim na TikToku a nevyšla jim vražda Zelenského 13. května 2022 14:30

Všechno se změnilo, když Rusové začali na hranicích s Ukrajinou shromažďovat desítky tisíc vojáků. Nejdříve Kreml tvrdil, že invazi neplánuje, ale 24. února se válka proměnila ve skutečnost a severské země zůstaly zaskočeny. Začaly se bát, že historická neutralita v budoucnu nebude stačit k tomu, aby se Moskva nepokusila získat jejich území.

Před vypuknutím války na Ukrajině podporovalo vstup do NATO méně než 20 procent obyvatelstva. Dnes? Podpora vstupu do NATO přesáhla 80 procent. Švédové jsou sice opatrnější, ale v porovnání s 27procentní podporou vstupu před válkou už členství v Severoatlantické alianci podporuje více než 52 procent obyvatelstva. Co tyto země alianci přinesou?

Když finský prezident volal Putinovi, ruský prezident zůstal klidný

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115079 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse