Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2022 20:03
Čas čtení 1:35
Ilona Hobzová

Španělsko má umožnit potrat dívkám nad šestnáct let, změna zákona ale ještě není definitivní

Španělsko má umožnit potrat dívkám nad šestnáct let, změna zákona ale ještě není definitivní
Zdroj: Getty Images/Gescheidt
NEWS ŠPANĚLSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Cílem nového návrhu zákona je reformovat předchozí zákon o potratech schválený konzervativní lidovou stranou v roce 2015.

Španělská vláda vypracovala návrh zákona, podle kterého dívky ve věku šestnácti a sedmnácti let nebudou k ukončení těhotenství potřebovat souhlas rodičů nebo opatrovníků. Návrh obsahuje řadu dalších změn týkajících se ženských práv, například právo na třídenní volno v případě menstruačních bolestí, upozornila BBC. Změna zákona ještě ale není definitivní a návrh musí schválit Rada ministrů.

Doporučeno
Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít 16. května 2022 11:30

Nový krok pro demokracii 

Nový návrh legislativy obsahuje změny, kterými se má změnit zákon o potratech schválený konzervativní lidovou stranou v roce 2015. Asi nejdiskutovanějším bodem je, že dívky ve věku šestnácti a sedmnácti let mají mít možnost jít na potrat bez souhlasu rodičů. Mluvčí vlády Isabel Rodriguez řekla, že návrh zákona představuje „nový krok vpřed pro demokracii“. Ministryně pro rovnost Irene Montero uvedla, že dobrovolné přerušení těhotenství by mělo být zaručeno ve všech veřejných nemocnicích.

Ve Španělsku mohou ženy podstoupit interrupci zdarma ve všech veřejných nemocnicích až do 14. týdne těhotenství bez udání důvodu. Realita je ale podle serveru The Local taková, že mnoho lékařů ji odmítá provádět. Nazývají se odpůrci z důvodu svědomí. Podle údajů tamního ministerstva zdravotnictví v pěti ze sedmnácti autonomních oblastí ve Španělsku neprovádí potraty žádná veřejná nemocnice. Ženy tak musí cestovat do jiných zemí nebo na soukromé kliniky. V roce 2019 se 85 % všech potratů uskutečnilo mimo veřejné nemocnice. 

Konzervativní část populace s reformami zákona nesouhlasí. Podle předsedkyně madridské regionální vlády Isabel Díaz Ayuso by neměl být žádný lékař nucen k provádění potratů proti své vůli. Návrh tak přišel s kompromisem. Odpůrci z řad lékařů, kteří odmítají ženám provést interrupci, se budou muset předem písemně zaregistrovat do rejstříku. Ten bude spuštěný v každé provincii.

Doporučeno
Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? 12. května 2022 7:00

Menstruační volno

Součástí návrhu zákona je také tzv. menstruační volno, v rámci kterého by ženy v případě silných menstruačních bolestí mohly každý měsíc čerpat třídenní placené volno. Španělsko se tak stane první evropskou zemí, která tento krok zavádí. Jak už jsme tě informovali, v současnosti poskytují takovou formu dovolené například země jako Japonsko, Jižní Korea, Indonésie či Zambie. Podle Španělské gynekologicko-porodnické asociace přibližně jedna třetina menstruujících žen trpí silnými bolestmi známými jako dysmenorea.

Návrh zákona se týká také větší dostupnosti hygienických potřeb, které by mohly být zdarma dostupné například na školách. Diskutovaným bodem je také sexuální výchova. Na místech, kde probíhá výuka sexuální výchovy, by ženy měly dostupnou nouzovou antikoncepci hrazenou z veřejných peněz.

Domů
Sdílet
Diskuse