Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2022 11:34
Čas čtení 1:19
Ilona Hobzová

Pád boeingu v Číně se 132 mrtvými byl podle amerických expertů úmyslný

Pád boeingu v Číně se 132 mrtvými byl podle amerických expertů úmyslný
Zdroj: TASR/AP
NEWS ČÍNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ke zřícení dopravního letadla došlo letos v březnu v čínských horách.

Pád boeingu v Číně, ke kterému došlo 21. března a zahynulo při něm 132 osob, byl úmyslný. Napsal to deník The Wall Street Journal a odkázal na předběžnou analýzu expertů. V té se píše, že vyšetřovatelé na letounu nenašli žádné technické závady.

Příkaz přišel z kokpitu letadla

Letadlo typu Boeing 737 společnosti China Eastern havarovalo na jihozápadě Číny ve venkovské oblasti nedaleko města Wu-čou. Let číslo MU5735 zmizel z radarů po hodině letu, kdy se blížil ke své cílové destinaci. Podle BBC stroj po nárazu na zem začal hořet, oheň se rozšířil na okolní les.

The Wall Street Journal (WSJ) nyní přišel s informací, že za zřícením letadla stojí úmysl. „Letadlo udělalo to, k čemu někdo v kokpitu dal pokyn,“ cituje deník osobu obeznámenou s předběžným hodnocením příčin havárie, které provedly americké úřady.

Vyšetřovatelé zabývající se havárií neobdrželi od čínských úřadů žádné zprávy o technické závadě letadla, zaměřili se tak na chování pilotů. Podle WSJ pracují také s možností, že do kokpitu někdo vniknul a zmocnil se řízení letounu.

Piloti byli kvalifikovaní, neměli problémy

Společnost China Eastern Airlines už dříve uvedla, že tři piloti na palubě byli kvalifikovaní, v dobrém zdravotním stavu a neměli finanční problémy. V reakci pro WSJ napsala, že není odpovědná za vyšetřování nehody, odkázala na shrnutí předběžné zprávy čínské vlády. To uvádí, že analýza poškozených černých skříněk a obnova jejich dat stále probíhá. Že by někdo vnikl do kokpitu, společnost označila za nepravděpodobné.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Čínské aerolinky zaznamenaly podobnou tragédii naposledy v roce 2010, kdy při pádu letadla směřujícího z města Charbin zahynulo 42 z 96 cestujících. Po březnové nehodě zhruba na měsíc zrušila veškeré lety stejných modelů boeingu a provedla jejich kontrolu.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů podle skutečných událostí
–  V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé kriminálni a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů a komedií Adama Sandlera
Domů
Sdílet
Diskuse