Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. května 2022 14:30
Čas čtení 6:04
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších filmů Keanu Reevese: Ztvárnil zákeřného rasistu, zhýralého detektiva, mamonářského právníka i osamělého zabijáka

10 nejlepších filmů Keanu Reevese: Ztvárnil zákeřného rasistu, zhýralého detektiva, mamonářského právníka i osamělého zabijáka
Zdroj: Warner Bros. US
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Matrix, Point Break či The Devil's Advocate. Ve kterém filmu byl nejlepší?

Jeden z největších sympaťáků v Hollywoodu. Skromný dobrák, který si na nic nehraje. Proslavil se zejména díky akční sci-fi sérii Matrix, ale určitě ho znáš i jako nebojácného drsňáka Johna Wicka, který se rozhodl pomstít své štěně.

Oblíbený herec se poprvé ukázal divákům na obrazovce a na stříbrném plátně v osmdesátých letech. Od té doby jsme ho mohli vidět ve více povedených snímcích různých žánrů. Dal nám však mezitím několik důvodů, aby si získal naše srdce.

Dlouhá léta financuje nadace, které pomáhají dětem s rakovinou, je vždy uctivý a pokorný gentleman, a to nejen na filmovém place u kolegů, ale také v přítomnosti fanoušků. Několikrát ukázal, že si jich váží a nedělá mu problém se s nimi leckdy vyfotit. Má rád i výzvy. Nejednou v souvislosti s filmovým úkolem podstoupil mimořádně náročné tréninky bojového umění či cvičil různé choreografie a střelbu se zbraněmi.

Pojďme se společně podívat na deset nejlepších filmů, ve kterých si zahrál. Pokud tě baví naše filmové novinky, tipy, recenze, profily herců a režisérů či žebříčky, neváhej nás podpořit a přidej se do klubu Refresher+. I díky tomu ti budeme moci přinést víc kvalitního filmového obsahu.

10. The Gift (režie: Sam Raimi, 2000)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 107 minut
Hodnocení na RT: 5,7 z 10


Ačkoli Reevese máme v hlavě zafixovaného jako toho dobráka, který vždy pomáhá slabším, při jeho práci je nezbytné, aby dokázal ztvárnit i zlosyny a agresory. Zápornou roli si vyzkoušel právě v tomto nenápadném, ale skvělém thrilleru Sama Raimiho. Reeves zde překvapivě ztvárnil zákeřného rasistu Donnieho Barksdala podezřelého z vraždy, který bije svou ženu a nezastaví se před ničím.

Pokud se nebojíš, že po tomto filmu změníš na herce názor, určitě si ho pusť, protože zde hraje opět bravurně. Kromě toho se snímek vyplatí vidět i pro nápaditý scénář herce Billyho Boba Thorntona a Toma Eppersona. Raimi navíc ukázal, že thrillery mu jdou výborně už dva roky předtím, a to filmem A Simple Plan, takže se opravdu nemáš čeho bát.

The Gift Keanu Reeves
Zdroj: Paramount Vantage AU

9. Street Kings (režie: David Ayer, 2008)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 104 minut
Hodnocení na RT: 3,6 z 10

Na kultovní drama Training Day (2001) to sice nemá, Street Kings je přesto svéráznou a zdařilou kriminálkou s parádním hereckým obsazením (Forest Whitaker, Chris Evans, rapper The Game) o korupci, svědomí a spravedlnosti. David Ayer je na podobný typ filmu bezkonkurenční specialista. Znovu tě zavede do temného a drsného světa zkorumpovaných policistů, gangsterů, chuligánů či pedofilů, kde jedna chyba může znamenat okamžitou smrt.

Reeves ve filmu ztvárnil detektiva Toma Ludlowa a tentokrát bojuje na té správné straně. Street Kings je i díky nezapomenutelným scénám, jako je přestřelka v kuchyni na jeden záběr, poctivou akční jízdou. Kvalitativně přebíjí i Ayerův režijní debut s podobnou tematikou Harsh Times, kde si zahráli Christian Bale, Freddy Rodríguez či Eva Longoria.

8. A Scanner Darkly (režie: Richard Linklater, 2006)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 100 minut
Hodnocení na RT: 6,8 z 10

Mimořádně inteligentní žánrový experiment, který ti možná zpočátku pomotá hlavu, ale čím déle ho budeš sledovat, tím víc si tě získá. Hraná a zároveň animovaná adaptace stejnojmenného románu z roku 1977 od legendárního autora sci-fi Philipa K. Dicka.


Keanu Reeves ti spolu s Robertem Downeym Jr., Woodym Harrelsonem či Winonou Ryder ukáže, jak vypadá absolutní paranoia, kde se to hemží agenty či narkomany, a nikdo v ní není v bezpečí. Čím méně v ní víš, tím lépe. A Scanner Darkly je nekonvenční, originální a jemně provokativní snímek režiséra nejlepší trilogie všech dob (Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight).


 

7. Constantine (režie: Francis Lawrence, 2005)

Kde si můžeš film pustit: HBO MAX
Délka filmu: 115 minut
Hodnocení na RT: 4,6 z 10

Zábavná, drsná, cynická, černohumorná, jemně dekadentní pohádka pro dospělé. Keanu Reeves zde hraje zhýralého detektiva pendlujícího mezi dvěma světy, ale co je nejpodstatnější, nikdy nebyl v žádném filmu vtipnější a stylovější. Constantine je adaptace hororové série komiksů Hellblazer z dílny DC Comics a je fascinující, že se jedná o debut.

Francis Lawrence právě tímto snímkem sebevědomě rozkopl dveře do světa epických blockbusterů, které tě bude bavit sledovat i znovu. O dva roky později natočil působivé sci-fi zombie drama I Am Legend s Willem Smithem a později se postaral o dobrodružně fantazijní sérii The Hunger Games.

Constantine Keanu Reeves
Zdroj: Warner Bros. US

6. Dracula (režie: Francis Ford Coppola, 1992)

Kde si můžeš film pustit: Netflix
Délka filmu: 128 minut
Hodnocení na RT: 7,6 z 10

Pokud chceš vidět, jak má Keanu Reeves trojku se dvěma upírkami, přičemž jedna z nich je Monica Bellucci, nemáš nad čím přemýšlet. Coppolův Dracula je nejlepší adaptace kultovního díla Brama Stokera. Reeves zde ztvárnil dobrosrdečného, ​​ale naivního Jonathana Harkera, jehož mazaný hrabě Dracula (Gary Oldman) přelstí a vydá se mu přebrat jeho ženu Minu (Winona Ryder).

Šťavnatá, kořeněná a krvavá romance i mrazivě děsivý horor. Coppola předvedl mistrovskou filmařinu a Reeves se herecky vyrovnal daleko zkušenějším kolegům Garymu Oldmanovi a Anthonymu Hopkinsovi. Co víc chceš? Zapínej Netflix.

5. John Wick 3 (režie: Chad Stahelski, 2019)

Kde si můžeš film pustit: Netflix
Délka filmu: 131 minut
Hodnocení na RT: 8,9 z 10

John Wick proti celému světu. To prostě musíš milovat. Vybrat jeden ze tří dílů této fantastické série je nesmírně těžký úkol, avšak zatím poslední díl s podtitulem Parabellum je přece jen nejakčnější, nejdrsnější a nejnapínavější. Šílené choreografie a dechberoucí jednozáběrovky, ve kterých Keanu Reeves s Halle Berry a dvěma vražednými psy „kosí“ nepřátele.

Tvůrci od prvních do posledních vteřin naplno zaměstnávají tvou pozornost, aby ses neměl kdy nudit, přičemž přímo geniálně vybudovali mytologii kolem postavy. V rámci žánru jde o naprosto špičkovou záležitost, kterou tradiční akční filmy poslední dekády nedoběhnou, ani kdyby měly stokilometrový náskok. John Wick 3 vzkvétá elegancí i vtipem, je zároveň vážný a nekompromisní. I ty se jinak už tak moc těšíš na čtyřku?

John Wick 3
Zdroj: Lionsgate US

4. The Matrix (režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, 1999)

Kde si můžeš film pustit: HBO MAX
Délka filmu: 136 minut
Hodnocení na RT: 8,8 z 10

Tady se není příliš o čem bavit. Sestry Wachovské udělaly Matrixem revoluci v kinematografii. Nikdo si do té doby nedovolil to, co ony, a je vlastně dobrou otázkou proč. Tak či onak, Matrix udělal obrovskou díru do světa a stal se citovaným a kritiky i veřejností uznávaným dílem. Právem.

Na druhé straně, fanoušci Keanu Reevese ho právě po tomto filmu hodili do krabičky a měli ho zafixovaného už jen jako Nea. Neuměli si představit, že by mohl hrát někoho jiného než chlapíka v černých brýlích a plášti, který dokáže uhýbat ve zpomalených záběrech kulkám. Z této krabičky se mu podařilo vymanit, jelikož je naštěstí hercem mnoha tváří a dodnes patří mezi elitu.

3. Point Break (režie: Kathryn Bigelow, 1991)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 120 minut
Hodnocení na RT: 6,9 z 10

Další nezapomenutelná klasika ze „zlatých devadesátek“. Souboj dvou přátel stojících na opačné straně zákona. Keanu Reeves jako agent FBI v utajení versus dlouhovlasý a zarostlý Patrick Swayze jako bankovní lupič a vášnivý surfař. Jeden se vždy řídil pravidly, která mu určili jiní, druhý se proti nim snažil odjakživa bouřit.

Point Break nabízí spoustu scén, které se ti nesmazatelně vštípí do paměti a budeš si je s radostí přehrávat znovu a znovu, ale zároveň má i silný vzkaz. Zdaleka totiž nejde jen o prvoplánovou gangsterku, ale o vrstevnaté drama s překryvy témat o přátelství, zradě a svobodě. A opravdu, věděl jsi, že malou roli pouličního rváče si zde zahrál dokonce i zpěvák Anthony Kiedis z Red Hot Chili Peppers?

2. Devil's Advocate (režie: Taylor Hackford, 1997)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 144 minut
Hodnocení na RT: 6,3 z 10

Nejlepší a nejvíce strhující Reevesův výkon v kariéře a zároveň nejlepší Hackfordův film, který vůbec natočil. Spojení Reevese s Al Pacinem je vražedné kombo, které musel vymyslet sám ďábel, a my mu za to jen můžeme líbat ruce i nohy. Herecký koncert, který se jen tak nevidí. Doplňuje ho skvělá Charlize Theron i Connie Nielsen, i když tady nedostala tolik prostoru.

Rafinovaná hra s divákem, mysteriózní nádech, nemalá dávka erotiky i ostrá společenská kritika. Právnické drama, které tě oslní luxusem a krásou, aby ti na konci dalo tvrdou facku na vzpamatování. Za obrovskou mocí se totiž vždy skrývá trocha té nejhnusnější špíny.

Keanu Reeves Devil's Advocate
Zdroj: Warner Bros. US

1. Speed (režie: Jan de Bont, 1994)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 116 minut
Hodnocení na RT: 9,4 z 10

Bad Boys, Desperado, Hard Targer, Face/Off, Hard Boiled, The Rock, Con Air, Ronin, Armageddon... V devadesátých letech vzniklo nespočet povedených „akčňáků“ a Speed ​​patří mezi ty vůbec nejlepší, a proto patří mezi výše uvedené klasiky. Paradoxní je, že se jedná o jediný úspěšný a skutečně kvalitní film Jana de Bonta (sice následující Twister byl ještě docela koukatelný, všechno ostatní byla katastrofa).

Proslavil se totiž v první řadě jako kameraman. Nasnímal Die Hard, Black Rain, Basic Instinct nebo Lethal Weapon 3. Měl proto parádní základ na to, aby sám později zrežíroval minimálně stejně dobrý akční thriller.

Speed ​​je ztělesněnou adrenalinovou jízdou, během které nelze zastavit, neboť ta nejbližší zastávka je až přímo v hrobě. Velkou zásluhu má na tom právě Keanu Reeves spolu se Sandrou Bullock. Tvoří roztomilou dvojici a chemie mezi nimi je neskutečná. A Dennis Hopper jako šílený psychopat... téměř dokonalé!

Keanu Reeves Sandra Bullock Speed
Zdroj: 20th Century Fox
Domů
Sdílet
Diskuse