Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2022 13:58
Čas čtení 0:47
Adéla Ježková

VIDEO: „Brutální a neoprávněná invaze do Iráku... tedy na Ukrajinu.“ George Bush se přeřekl při projevu

VIDEO: „Brutální a neoprávněná invaze do Iráku... tedy na Ukrajinu.“ George Bush se přeřekl při projevu
Zdroj: Wikimedia Commons/World Economic Forum/volně k užití
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Bývalý americký prezident George W. Bush na středeční akci omylem odsoudil „brutální a neoprávněnou invazi do Iráku“, když kritizoval invazi ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu.

K přeřeknutí došlo během zhruba desetiminutového projevu na akci o integritě voleb v prezidentském centru George W. Bushe v americkém Dallasu, informoval server Insider.

„Ruské volby jsou zmanipulované. Političtí oponenti jsou vězněni nebo jinak vyřazováni z účasti na politickém procesu. Výsledkem je absence kontrolních mechanismů a rovnováhy v Rusku a rozhodnutí jednoho muže zahájit zcela neoprávněnou a brutální invazi do Iráku,“ řekl Bush. 

„Měl jsem na mysli Ukrajinu,“ uvedl vzápětí a s úsměvem se odmlčel. „Je mi 75 let,“ dodal po omylu, zatímco se publikum smálo.

Dříve ten večer Bush nazval Zelenského „skvělým malým chlapíkem“, kterého také označil za „Churchilla 21. století“.

Bush byl prezidentem, když došlo k útokům 11. září 2001. V následujících letech vyslal americké jednotky do Afghánistánu i Iráku, kde vedl dlouhé války. Bývalý prezident si za tyto invaze nakonec vysloužil velkou kritiku. V roce 2003 USA napadly Irák a dlouhá válka byla Bushovými kritiky často označována za brutální a neopodstatněnou. Zemřely desítky tisíc iráckých civilistů a další 4 000 amerických vojáků, uvedl server Newsweek.

Domů
Sdílet
Diskuse