Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 7:00
Čas čtení 3:10
Adéla Ježková

Kam na výlet: Po raketové základně v Brdech zbyla už jen opuštěná vojenská technika a všudypřítomné ticho

Kam na výlet: Po raketové základně v Brdech zbyla už jen opuštěná vojenská technika a všudypřítomné ticho
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Vydej se s Refresherem na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

Po čase se s výletovou sérií Refresheru vydáváme opět do Brd, nikoli však na horu nebo kopec. Čeká nás něco mnohem tajuplnějšího, navštívíme totiž okolí bývalé protiletadlové raketové základny Klondajk, které je vyhledávaným bodem vojenské turistiky. Do areálu je vstup zakázán, tajemné genius loci ale lehce načerpáš i procházkou kolem něj.

raketova zakladna klondajk brdy
Zdroj: Wikimedia Commons/Karelj/volně k užití

Klondajk se nachází uprostřed hlubokých lesů nad městem Dobříš mezi vrcholy Jistevník a Vrážky ve Středočeském kraji. Údajně se jednalo o největší raketovou základnu u nás, její rozměry byly skutečně úctyhodné, délka činila přibližně 1,7 kilometru a šířka 0,9 kilometru. Brdy byly podobnými utajenými vojenskými útvary doslova prošpikované.

Výchozím bodem pro nás bude osada Na Rovinách, odkud je to k základně zhruba 4 kilometry daleko. Stačí celou dobu následovat červenou turistickou značku. Jít můžeš ale ze všech možných směrů, například z Kytína, Malého Chlumce či Vižiny. Z osady Na Rovinách to ale pravděpodobně bude nejméně do kopce. Hlavně do areálu nevjížděj autem, to je přísně zakázáno. Poměrně pohodlně se do okolí dostaneš i veřejnou dopravou, z Prahy nasedneš na linku S7, vystoupíš v Zadní Třebani a přesedneš na lokálku.

raketova zakladna klondajk brdy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

3 metry vysoká betonová zeď 

Celý areál je obehnaný dvojitým plotem nebo 3 metry vysokou betonovou zdí. Nicméně na řadě míst oplocení chybí – nebo spíše bylo odstraněno, a někde jsou dokonce provizorní dřevěné žebříky. Jak již bylo řečeno výše, místo je vyhledávaným turistickým cílem, tudíž dostat se sem opravdu není nikterak složité, zvlášť s ohledem na českou vynalézavost (nebo snad zvědavost?). Některé objekty lze vidět jen „nakouknutím“, opravdu tak není nutné riskovat, že si při přelézání plotu roztrhneš kalhoty. Zvlášť, když nám jde jen o atmosféru kolem místa a areál si můžeš detailně prohlédnout na veřejně dostupných fotografiích. Pokud se sem však vydáš, pamatuj, že tak činíš na vlastní riziko a odpovědnost. Základna je pořád hlídaná, a tak tě odsud mohou autority rychle vypakovat. 

raketova zakladna klondajk brdy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Vojenská základna fungovala mezi lety 1985 až 2001. Výstavba byla velmi náročná kvůli špatným přírodním podmínkám, přístupnosti a také kvůli tomu, že všechno muselo proběhnout za přísného vojenského utajení. Aktuálně je část tvořena soukromou oborou rodiny Colloredo-Mansfeld. Část byla ale také přetvořena na fotovoltaickou elektrárnu, kam se rozhodně bez povolení nevydávej, jelikož ji hlídá statný bernardýn.

Po dokončení výstavby základny zde působil vojenský útvar 5180, vyzbrojený raketami dalekého doletu S-200 Vega, které měly sloužit jako vzdušná ochrana Prahy i jako obranná linie zemí Visegrádské čtyřky. Následně ovšem v roce 1995 došlo k reorganizaci a přezbrojení. Základna byla oficiálně zrušena v roce 2002. 
raketova zakladna klondajk brdy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Součástí byla i posilovna či kino

Komplex tvořily tři části, zóny A, B a C. V zázemí pro personál byly kromě kasáren a kuchyně dokonce i kino a posilovna. V technické části nechyběly požární a čerpací stanice s pohonnými hmotami. Poslední samostatná část pak zahrnovala budovy, kde byly uskladněny rakety a podzemní prostory s výpočetní technikou. V areálu se vyjímají také tři betonové rampy vysoké 20 metrů, které naváděly raketu na cíl.

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Na přelomu let 2001 a 2002 došlo ale k opuštění areálu. Větší část pozemků dostali zpět původní majitelé – šlechtický rod Colloredo-Mansfeldů, který nejprve uvažoval o zboření všech staveb v zóně C, kvůli nedostatku finančních prostředků tu ale raději zřídil oboru. Od té doby areál jen chátrá. Všechno „zajímavé“ vybavení bylo již rozkradeno – mediálně nejznámější byla asi krádež z roku 2010 patnácti šestitunových pancéřových vrat, která pak zlodějíčci prodali do sběrny. Lidé ale brali doslova všechno, co se dalo nějak zpeněžit. Je to velká škoda, nicméně asi nijak překvapivá. I tak toho v areálu zbyla spousta.

raketova zakladna klondajk brdy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Myslivci údajně oplocenou část využívají jako „past“ na černou zvěř, všude kolem jsou posedy a seno. Tak pozor na divoká prasata! 

Je snadné se nechat unést tíživou atmosférou a všudypřítomným tichem. Pokud je člověk v okolí opuštěného areálu sám, ocitá se skoro až v postapokalyptickém filmu. Jako by nikdo jiný na světě neexistoval. Bývalá raketová základna byla ponechána svému osudu, tiše obrůstá trávou, klaní se jí už jen mladé břízy. Úzkostlivé prostředí občas využívají i filmaři. Natáčely se zde epizody seriálů Kapitán Exner, Rapl či Bez vědomí. Pochází odsud i několik záběrů dokumentárního snímku Zátopek.

Klondajk mají rádi také sprejeři, což je viditelné na četných graffiti. A samozřejmě hráči airsoftu a paintballu, na to je areál jako dělaný.

raketova zakladna klondajk brdy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Pokud hodláš vyrazit do okolí Klondajku, dbej opatrnosti a nedělej žádné hlouposti. Nedělej díry do plotu a neber si s sebou domů žádné „suvenýry“. Je nutné si také uvědomit, že v místě dost pravděpodobně tvůj mobil nechytne signál.

Doporučeno
Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy 10. února 2024 8:00

Pokud ti po výletě vyhládne, nejvíce možností nejspíše nalezneš ve městě Mníšek pod Brdy, které je od základy vzdáleno asi jen osm kilometrů. V okolí je ale také řada malých pivovarů, které jistě stojí za návštěvu. Doufáme, že se ti dnešní výlet líbil a přidáš se i příště!

raketova zakladna klondajk brdy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse