Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2022 12:38
Čas čtení 1:04
Radim Šlechta

Vysokoškolský pedagog šířil konspirační teorie o válce na Ukrajině, teď nesmí ke studentům

Vysokoškolský pedagog šířil konspirační teorie o válce na Ukrajině, teď nesmí ke studentům
Zdroj: Univerzita Pardubice
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Univerzita Pardubice zakázala přístup ke studentům jednomu ze svých pedagogů. Před studenty podle stížností šířil konspirační teorie a dezinformace.

Děkan Univerzity Pardubice zakázal jednomu z pedagogů přístup ke studentům. Učitel měl šířit konspirační teorie i lživé informace o válce na Ukrajině. Přístup ke studentům mu vedení odepřelo na základě stížností, které dostalo od dvou z nich. O kauze se studenti vyjádřili pro Seznam Zprávy.

Vedení Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice dostalo od studentů dvě stížnosti. Obě se týkaly docenta Milana Javůrka, který měl studentům na svých přednáškách o historii techniky vykládat rozličné konspirační teorie a sdílet s nimi dezinformace o válce na Ukrajině. Autor jedné ze stížností vyjádřil své znechucení a lítost vůči přítomným studentům z Ukrajiny. Samotnou přednášku nazval „proruským hnojem“.

Javůrek na přednáškách rozebíral i ukrajinský Euromajdan. Na demonstracích podle studentů vysvětloval frázi cui bono a hledal prospěch, který z demonstrací mohl mít Západ. Vedle dezinformací o Ukrajině šířil ale Javůrek i jiné teorie. Serveru Seznam zprávy popsal jeden ze studentů, jak Javůrek naznačoval, že k přistání Američanů na Měsíc vůbec nedošlo. Vše bylo podle něj nafilmováno.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

V rámci druhé stížnosti bylo také zásadní, že pedagog změnil podmínky zápočtu, což je proti pravidlům. Na základě stížností děkan Zdeněk Němec zakázal Javůrkovi kontakt se studenty. Fakulta se teď podle něj také chystá ukončit s docentem pracovní poměr. Důvodem zde je ale změna studijního programu.

Sám Javůrek se v e-mailu vyjádřil, že by podobné informace nešířil, kdyby věděl, že vypukne válka. Na přednášku prý přinesl knížku Válka ve stínu Majdanu, ze které přečetl pár stránek. Jeho cílem bylo motivovat studenty, aby si o věcech tvořili vlastní názor. Tato kniha je ale považována za alternativní v rámci vnímání světa, propaguje všeslovanskou myšlenku a rozhodně se nejedná o akademické dílo.

Domů
Sdílet
Diskuse