Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2022 18:53
Čas čtení 1:12
Adéla Ježková

Bělorusko podle tamních médií zakázalo román George Orwella 1984, stejně jako v minulosti Sovětský svaz

Bělorusko podle tamních médií zakázalo román George Orwella 1984, stejně jako v minulosti Sovětský svaz
Zdroj: Flickr/Ivan Radic/volně k užití
NEWS BĚLORUSKO KNIHY RUSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Bělorusko, klíčový spojenec Ruska, údajně zakázalo prodej Orwellova románu o totalitarismu.

O nařízení stáhnout z prodeje Orwellův sci-fi román o totalitním státě jako první informoval jeden z nejstarších běloruských týdeníků Naša Niva. Kniha, která byla v Sovětském svazu až do roku 1987 zakázána, byla v Bělorusku dlouhá léta bestsellerem. V Československu se překlad šířil v undergroundových podmínkách samizdatu.

Jedná se o dystopický román britského spisovatele, publikovaný v roce 1949. Podle literárních kritiků je jedním z nejzásadnějších knižních děl 20. století. Děj je zasazen do absolutní totality v čele s tzv. Velkým bratrem. Jako hlavní hesla režimu autor zvolil: Válka je mír; Svoboda je otroctví; Nevědomost je síla.

„Stáhněte z prodeje všechny verze Orwellovy knihy 1984. Implementace bude realizována nejpozději 19. května,“ uvádí se v příkazu, který týdeník z bezpečnostních důvodů nezveřejnil celý. Není ovšem možné jej nezávisle ověřit. Bezpečnostní složky měly zároveň zadržet nakladatele a majitele knihkupectví Andreje Januškeviče. Zabavily mu na 200 knih, přičemž se zaměřily právě na Orwellův román 1984. 

Podle serveru iNews lidé na sociálních sítích kritizovali údajný zákaz klasiky, která se zaměřuje na důsledky života v represivním režimu včetně masového sledování a snahy zrušit svobodu jednotlivce.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Tak schválně KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Tak schválně 16. února 2024 8:00

„Diktátor Lukašenko zřejmě nechce sdílet s veřejností tajemství svých inspirací a rozhodně se mu nelíbí poselství o nutnosti bojovat s diktátorským režimem,“ napsali na Twitteru zástupci mediálního projektu Nexta.

Novinářka Anastasia Lapatina z deníku The Kyiv Independent se domnívá, že kniha byla zakázaná kvůli nápadné podobnosti s ruským režimem. „Všechny zákazy literatury jsou hrozné, ale zvláště zákazy těch knih, které dokonale popisují ukrajinské sousedy,“ napsala Lapatina na Twitteru.

Zpět
Sdílet
Diskuse