Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 9:06
Čas čtení 1:20
Ema Stanovská

Globální oteplování zhoršuje kvalitu spánku lidí na celém světě, ukázala rozsáhlá studie. Ovlivňuje zejména ženy a starší lidi

Globální oteplování zhoršuje kvalitu spánku lidí na celém světě, ukázala rozsáhlá studie. Ovlivňuje zejména ženy a starší lidi
Zdroj: Unsplash/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Alarmujícím zjištěním je, že lidé zřejmě nejsou schopni přizpůsobit se teplejším nocím.

Zvyšující se teploty způsobené klimatickou krizí zkracují spánek lidem na celém světě. Ukázala to dosud nejrozsáhlejší studie zveřejněná ve vědeckém časopise One Earth.

Do výzkumu se zapojilo 47 000 lidí v 68 zemích světa. Vědci během noci monitorovali údaje o spánku (pomocí inteligentních náramků) a počasí.

Analýza odhalila, že průměrný člověk už nyní přichází o 44 hodin spánku ročně. To znamená, že asi 11 nocí spí méně než sedm hodin, což je doba, kterou odborníci považují za optimální délku spánku. Podle vědců budeme spát stále méně hodin, neboť planeta se i nadále otepluje. Některé skupiny lidí však ovlivňuje mnohem víc než jiné.

Doporučeno
Socioložka: Patriarchát, jak ho známe my, je provázán se systémem, který vedl ke změně klimatu. Přírodu jsme objektivizovali Socioložka: Patriarchát, jak ho známe my, je provázán se systémem, který vedl ke změně klimatu. Přírodu jsme objektivizovali 19. května 2022 11:30

Nejvíce trpí ženy, starší a chudší lidé

Výzkum ukázal, že oteplení o jeden stupeň Celsia ženám zkrátilo délku spánku o čtvrtinu více než mužům. Lidem nad 65 let zkrátilo délku spánku dvojnásobně, lidem v méně bohatých zemích trojnásobně.

Důvodem je, že vyšší teploty oddalují nástup spánku. Lidské tělo se musí každou noc při usínání ochladit, ale při vyšších teplotách je to komplikovanější.

To, že ženy jsou zasaženy víc, si vědci vysvětlují tím, že ženy mají přirozeně více podkožního tuku, a proto se jejich tělo ochlazuje delší dobu. Starší lidé tímto problémem trpí zejména proto, že mají horší regulaci tělesné teploty a spí méně. Lidé v chudších zemích zase nemají přístup k okenním žaluziím, ventilátorům a klimatizaci.

Doporučeno
FOTO: Irák zasáhla pouštní bouře, tisíce lidí musely do nemocnic. Na vině jsou klimatické změny FOTO: Irák zasáhla pouštní bouře, tisíce lidí musely do nemocnic. Na vině jsou klimatické změny 17. května 2022 16:30

Tělo se teplým nocím neumí přizpůsobit

Deník The Guardian připomíná, že globální oteplování má mnohem vážnější vlivy na lidské zdraví. Předchozí studie přišly se zjištěním, že zvyšující se teploty zvyšují počet infarktů, sebevražd, psychických poruch, nehod a úrazů a zároveň snižují schopnost pracovat. Podle výzkumníků tyto problémy způsobuje i zmíněný nedostatek spánku.

„Téměř třetinu života strávíme spánkem, ale stále více lidí v mnoha zemích nespí dostatečně dlouho. V této studii poskytujeme první důkaz v celosvětovém měřítku, že nadprůměrné teploty narušují lidský spánek. Ve skutečnosti se může jednat jen o špičku ledovce,“ řekl profesor Kelton Minor z Kodaňské univerzity v Dánsku.

Znepokojující je, že lidé v experimentu neprojevovali žádné znaky toho, že by byli schopni přizpůsobit se teplejším nocím.

Domů
Sdílet
Diskuse