Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 14:44
Čas čtení 0:53
Jana Chovancová

Francie čelí problémům s hořčicí. Kvůli suchu a válce na Ukrajině je málo semen

Francie čelí problémům s hořčicí. Kvůli suchu a válce na Ukrajině je málo semen
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FRANCIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nedostatek hořčičných semen potřebných k výrobě hořčice způsobil minimum jejích zásob v obchodních řetězcích.

Lidem ve francouzských obchodech s potravinami se může naskytnout nepříjemný pohled. Regály, které byly před časem zaplněny hořčicemi, jsou dnes v mnoha případech prázdné. Může za to nedostatek hořčičných semen, informuje BBC a The Guardian.

Doporučeno
Německý zemědělec zažaloval Volkswagen, viní ho z klimatické změny. Farmáře podpořila i organizace Greenpeace Německý zemědělec zažaloval Volkswagen, viní ho z klimatické změny. Farmáře podpořila i organizace Greenpeace 21. května 2022 11:49

Silné sucho v Kanadě, slabá úroda ve Francii a válka na Ukrajině zredukovaly zásoby hořčičných semen, která mají producenti k dispozici. Cena hořčice proto ve Francii vystřelila vzhůru o 10 procent a některé obchody mají potíže doplnit zásoby. Problém se nebude týkat jen Francie, ale i zbytku Evropy.

Není to přitom jediná surovina, která po začátku válečného konfliktu zdražila. Na trhu zdražil i olej, který dosahuje rekordních cen. Lidé si za něj připlatí až o 60 procent více než před zahájením invaze na Ukrajinu. 

Anketa:
Máš rád francouzsku horčici? 
Ano
Ne
Radši kečup
Ano
76 %
Ne
20 %
Radši kečup
4 %

Francie dovážela mnoho hořčičných semen právě z Kanady, kterou však loni zasáhlo sucho. To způsobilo pokles úrody na zemědělském západě země. Je pravda, že nadměrná vedra způsobují sucho, ale ne vždy jsou období sucha způsobena klimatickými změnami. Dalším velkým producentem semen je právě Ukrajina.

Sklizeň hořčičných semen poslední tři roky zaostávala i ve Francii, poslední rok to bylo v důsledku vlhké zimy a studeného jara. Luc Vondermaeson, výkonný ředitel třetího největšího francouzského výrobce hořčice La Reine de Dijon, se pro BBC vyjádřil, že produkce se pohybuje 20 až 25 procent pod normálem. „Trh je úplně prázdný, máme problém s dodávkou hořčičných semen,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse