Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Článek už přes tento odkaz není dostupný. Počet bezplatných přečtení přes tento odkaz byl vyčerpaný. Pro dočtení článku si předplať REFRESHER+
26. května 2022 12:30
Čas čtení 8:07
Ema Stanovská

Jsi trémist*ka? Ptali jsme se expertů, jak se trémy a nervozity efektivně zbavit

ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Na negativní reakce druhých lidí nemáš žádný vliv, nemůžeš se zavděčit všem. Tvým záměrem není, aby ti děkovali a uznávali tě, ale abys dělal to, co považuješ za správné.

Tréma či nervozita před výkonem dokážou zničit každý pokus o úspěch. Někoho stres „skolí“ i při běžném rozhovoru se šéfem, jiní projdou životem, aniž by jen jednou zažili nesnesitelné bušení srdce a pocení dlaní. Pokud patříš do první skupiny nebo stojíš třeba někde „mezi“, čti dál.

„Na každé větší zkoušce dostanu úplné okno. Vždy mě chytí taková nervozita, že zapomenu nejen to, co jsem se měla naučit, ale i kde bydlím. Jednou to zašlo tak daleko, že jsem měla pocit, že každou chvíli dostanu hysterický záchvat. Nedokázala jsem se ovládat a učitelka si myslela, že jsem na drogách,“ popisuje extrémní zkušenost s nervozitou Anita.

škola skúška
Zdroj: Unsplash.com

Samostatnou kapitolou jsou akutní trávicí problémy. „Při mém štěstí je WC většinou na druhé straně města,“ říká Jan, kterého před důležitou událostí „prožene“ i suchar a čistá voda. Jeho tělo na stres reaguje i nevolnostmi, které trvají dlouhé hodiny, nebo dokonce zvracením.

Přestože se to na první pohled nezdá, naše tělo se tyto projevy „naučilo“, aby nám pomohlo. Ptáš se, jak ti mohou před zkouškou pomoci pocity nevolnosti? 

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

Tento mechanismus nám podrobněji vysvětlily dvě odbornice. První je psycholožka Stanka Takáčová, která již 9 let poskytuje poradenství a zaměřuje se i na kognitivně-behaviorální terapii. Druhá je certifikovaná mentální koučka, mentorka a supervizorka Janette Šimková, která se tématu osobního rozvoje věnuje od roku 2008. Ptali jsme se jich, proč a jak tréma vzniká, jak s ní pracovat a které techniky nám mohou pomoci ji zvládnout.

V Refresheru pravidelně píšeme také články o zdraví, psychologii či duševním zdraví. Jelikož nám záleží na tom, abychom poskytovali co nejodbornější informace, spolupracujeme s lékaři, vědci a psychology. Pokud chceš více článků, sleduj témata zdraví, duševní zdraví a produktivita. Abychom v tom mohli pokračovat i nadále, potřebujeme tvou podporu — vyjádříš nám ji členstvím v klubu Refresher+.

Tréma je naučený strach

„Mírná nervozita nebo tréma před výkonem je běžná a bývá prospěšná,“ vysvětluje psycholožka Stanka Takáčová. „Dochází díky ní k aktivaci mozku, který nás připraví do akce, a my tím podáme lepší výkon. Naše tělo a mozek dostanou informaci, že se děje něco důležitého, a proto potřebujeme být bdělí a aktivní.“

 

Psycholožka říká, že nervozita nás může motivovat i k lepší přípravě a může nám pomoci zamyslet se nad případnými obtížemi. Jenže v momentě, kdy začne být příliš silná a oslabuje či znemožňuje naši schopnost podat dobrý výkon, ztrácí smysl.

Mentální koučka Janette Šimková říká, že problém nastává, když nervozita překročí snesitelnou hranici, začne nás paralyzovat a už ji nedokážeme dostat pod kontrolu. 

Doporučeno
Marek pracuje na tísňové lince. „Lidé si myslí, že nám volají jen ti, co si chtějí ublížit. Pravda je ale dost jiná“ Marek pracuje na tísňové lince. „Lidé si myslí, že nám volají jen ti, co si chtějí ublížit. Pravda je ale dost jiná“ 21. března 2024 14:00

„Emoce nervozity nás oddálí od možností, jak použít své schopnosti. Je to obdobné schéma jako v případě stresu — když se vyplaví hodně kortizolu, tělo je ‚vyplašené‘ a přestáváme racionálně fungovat.“

stress
Zdroj: Unsplash.com

Tréma a nervozita před výkonem jsou podle psycholožky jistou formou naučeného
strachu — naučená reakce, která může vycházet z obavy, že selžeme, nedokážeme podat dostatečný výkon, že nás budou hodnotit jiní, že se zesměšníme a podobně. 

„V situaci, kdy se od nás očekává podání výkonu, se spustí stresová reakce, která nám pomáhá vyrovnat se s danou zátěží. Jelikož je naše tělo propojeno s našimi myšlenkami a emocemi, spustí se zmíněné tělesné reakce, které nás informují o tom, že se s námi něco děje,“ přibližuje příčinu vzniku trémy psycholožka.

Křeče v břiše, zpocené dlaně a bušící srdce tedy slouží podobně jako alarm. Dobrá zpráva je, že ho dokážeš poměrně efektivně ovládnout — stejně jako ten ve vlastním bytě.

Ale co když se ztrapním a selžu?

To, jak silně budeš prožívat určitou situaci, nezávisí jen na tom, co tě čeká a jak moc ti na tom záleží. Emoční stres, který pociťuješ v určitých situacích, často vypovídá o tom, co si myslíš o sobě ty sám — s ohledem ke tvé sebedůvěře i minulé zkušenosti.

Doporučeno
„Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky „Zjistil, kde bydlím, a tvrdil, že mě unese.“ Toxičtí hráči šíří nenávist a výhrůžky, ženy popisují hrozivé zážitky 21. března 2024 9:00

Mentální koučka říká, že stres pohánějí vzorce hodnocení, které jsou hluboce zakořeněny v naší emoční historii. Spouštěčem trémy bývají kritické hlasy, které jsme slyšeli jako děti od rodičů, příbuzných nebo učitelů.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115427 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaké „kritické hlasy“ z minulosti mohou dnes podvědomě ovlivňovat tvou nervozitu.
  • Proč (a jak) nemyslet na to, jestli se při výkonu neztrapníš.
  • Kterých 5 psychologických tipů na zvládání nervozity by sis měl osvojit.
  • Jaký mimořádně snadný pohyb ti pomůže.
  • Proč bys měl „přijmout trému“ (a ne, neznamená to, že máš být pasivní).
  • Zda se lze trémy zcela zbavit.
  • Cvičení na závěr jen s perem a papírem, které ti zvýší sebevědomí.
Domů
Sdílet
Diskuse