Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 12:30
Čas čtení 1:55
Ilona Hobzová

FOTO: Street View slaví 15 let. Prohlédni si Česko na unikátních snímcích s ilustracemi Elišky Podzimkové

ZAJÍMAVOSTI GOOGLE
Uložit Uložené

Aplikace Street View byla spuštěna 25. května 2007.

Aplikace Street View, která je dostupná v rámci Map Google, slaví patnáct let. Uvedena byla ve Spojených státech 25. května 2007 a postupně se rozšířila do celého světa. Tuzemsko patřilo loni mezi čtyřicet zemí s největším počtem virtuálních návštěvníků. Krásy Česka zachytila ve snímcích ze Street View v unikátním uměleckém projektu ilustrátorka Eliška Podzimková.

Amazonie, Mont Blanc nebo pohled z vesmírné stanice

Virtuální zobrazení na Street View pomáhá lidem v běžném životě. Mohou se například dopředu podívat, jak vypadá složitá křižovatka, kde zaparkovat před poliklinikou nebo jak vypadá vchod do restaurace, do níž jdou poprvé. Street View lze ale využít i jinak než prakticky. Lidé si prostřednictvím této aplikace mohou naplánovat cestování a návštěvu zajímavých míst. 

Street View je aplikace v rámci Google Maps a Google Earth, která nabízí pohledy do ulic v různých částech světa. Tyto pohledy jsou vlastně panoramatické záběry s rozsahem 360° horizontálně a 290° vertikálně.
Fotografie pořízené pro Street View jsou pospojovány za sebou po několika metrech, takže Street View výhled lze otáčet do všech směrů.

Zatímco v květnu 2007 bylo nasnímáno prvních pět měst, dnes už mohou uživatelé prostřednictvím Street View navštívit více než 100 zemí a teritorií po celém světě. Patří mezi ně třeba Amazonie, vrchol hory Mont Blanc, slavná Eiffelova věž v Paříži nebo Burdž Chalífa, nejvyšší budova světa. Na Street View je ale možné najít i takové kuriozity, jako je polární záře ve Finsku nebo výhled z vesmírné stanice ISS

Street ViewStreet ViewStreet ViewStreet View
Zobrazit galerii
(5)

Od auta k velbloudovi

Panoramatické snímky pro Street View se nejdříve pořizovaly jen kamerami, které byly umístěny na střechách aut. Později byl představen tzv. Trekker, batoh s kamerou pro místa, která jsou obtížněji dostupná. Od té doby se snímací technologie svezla třeba na kole, sněžném skútru nebo na velbloudovi. Všechna Street View auta najela od svých začátků více než 16 milionů kilometrů, což je vzdálenost, která by celou zeměkouli objela více než čtyřistakrát, a shromáždila přes 220 miliard snímků.

Nejnavštěvovanější je Praha

Česká republika patřila v uplynulém roce mezi 40 zemí s nejvyšším počtem návštěvníků na Street View. V aplikaci ji dokonce navštívilo více lidí než např. Švýcarsko či Singapur. Uživatele nejvíce zaujal Pražský hrad. Nejnavštěvovanějším českým muzeem na Street View bylo Národní muzeum. 

Pěti nejnavštěvovanějšími místy se stal Pražský hrad, Pražský orloj, Tančící dům, Vyšehrad a Karlův most. Praha se tak jasně stala nejnavštěvovanější oblastí. Za ní následovaly kraje Jihomoravský, Středočeský, Moravskoslezský a Ústecký. 

U příležitosti patnáctého výročí služby Street View vytvořila ve spolupráci s Google unikátní galerii obrázků česká ilustrátorka a fotografka Eliška Podzimková. Série zachycuje krásy Česka na Street View. „Dokreslovat do snímků ze Street View pro mě byla opravdu zábava! Když si představíte, co všechno může zachytit pojízdné autíčko, tak se fantazii meze nekladou. No a kdo jen tuší, co se odehrává uvnitř Národního muzea, když poslední návštěvník zaklapne dveře?“ okomentovala Eliška Podzimková jeden z pěti obrázků –⁠ prostory Národního muzea těsně po rekonstrukci. Na další snímky se můžeš podívat v Galerii.

Domů
Sdílet
Diskuse