Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 18:02
Čas čtení 1:18
Adam Novosad

Zelenskyj podepsal zákon, díky kterému může Ukrajina zabavit majetek podporovatelům Ruska a invaze

Zelenskyj podepsal zákon, díky kterému může Ukrajina zabavit majetek podporovatelům Ruska a invaze
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nový zákon podepsal prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal nový zákon, na jehož základě budou moci ukrajinské úřady zkonfiskovat majetek osob, které podporují ruskou invazi. Tento zákon schválil ukrajinský parlament v hlasování 12. května poté, co Zelenskyj prvotní schválenou verzi upravil a poslal na revizi zpět do Verchovné rady.

Díky novému zákonu dostane ukrajinská vláda do ruky nástroje, pomocí nichž bude moci zkonfiskovat majetek vlastněný fyzickou nebo právnickou osobou, u které se prokáže podpora ruské invaze na Ukrajině. Prostřednictvím zákona bude moci Ukrajina takovým osobám zkonfiskovat majetek nebo zabavit kapitál, kterým přímo nebo nepřímo disponují.

„Procedura identifikace a konfiskování majetku sankcionovaných osob, které tak či onak podporují agresi okupantů vůči Ukrajině, umožní rychle a efektivně doplnit ukrajinský státní rozpočet na účet nepřátel. Zákon poskytuje zodpovědným institucím jasné instrukce, jak má tento proces probíhat,“ uvedl samotný Zelenskyj ve stanovisku k zákonu na oficiální stránce prezidenta.

Doporučeno
Starbucks po 15 letech nadobro opouští Rusko. Zaměstnanci budou dostávat mzdu ještě půl roku Starbucks po 15 letech nadobro opouští Rusko. Zaměstnanci budou dostávat mzdu ještě půl roku 24. května 2022 8:38

V praxi by měl zákon fungovat tak, že ukrajinské ministerstvo spravedlnosti bude na základě rozhodnutí Rady národní bezpečnostní obrany provádět kroky k tomu, aby identifikovaným osobám a subjektům bylo možné majetek zkonfiskovat. Hlavním cílem zákona by měli být ruští a běloruští občané podporující agresi na Ukrajině.

Rozhodovat o zabavení majetku bude Nejvyšší protikorupční soud Ukrajiny, kterému zákon určuje rozhodovací lhůtu na nejvýše deset dní. Konfiskace bude možná nejen na území Ukrajiny, ale také na cizích územích.

Portál Euractiv však upozorňuje, že zákon by se mohl dotknout i ruského státního aparátu a samotných ruských vojáků bojujících na frontě. Možné konfiskaci majetku budou na Ukrajině čelit i osoby, které nakupují ruské státní dluhopisy, či televizní propagandisté ​​vzývající k násilí vůči ukrajinskému lidu. Na ukrajinské občany se zákon vztahovat nebude, pokud nepůjde o osoby, které vykonávají teroristické aktivity.

Zpět
Sdílet
Diskuse