Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 20:16
Čas čtení 1:01
Barbora Volfová

Projekt Housing First, který v Česku zajišťuje bydlení lidem v nouzi, bude pokračovat

Projekt Housing First, který v Česku zajišťuje bydlení lidem v nouzi, bude pokračovat
Zdroj: Pexels/olia danilevich
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Projekty zajišťují stabilní bydlení pro nejohroženější skupinu obyvatel, která předtím žila na ulici, na ubytovnách, v azylových domech nebo v nevyhovujících bytech.

Celorepublikový projekt Housing First, který zajišťuje bydlení lidem v nouzi a pomáhá jim vrátit se do důstojného života, bude pokračovat za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a Ministerstva pro místní rozvoj (MPMR). V Česku díky Housing First získalo bezpečný domov a podporu sociálních pracovníků více než 700 lidí, z toho 320 dětí, vyplývá z tiskové zprávy MPSV.

Projekty zajišťují stabilní bydlení pro nejohroženější skupinu obyvatel, která předtím žila na ulici, na ubytovnách, v azylových domech nebo v nevyhovujících bytech. Úspěšnost projektů v Česku je 86 %, což je podle ředitelky Platformy pro sociální bydlení Barbory Bírové srovnatelné s projekty v zahraničí. Housing First byly realizovány například v Jihlavě, Plzni, Mostě nebo v Českých Budějovicích. 


„Díky Housing First se děti vrací z ústavů zpátky do rodin, kam patří, lidé ohrožení nouzí a chudobou mají šanci, že nakonec neskončí na ulici, a ti, kteří na ulici už jsou, získávají naději, že bez střechy nad hlavou nezůstanou věčně. To vše jsou dostatečně pádné důvody k tomu, abychom v podpoře a pomoci ohroženým obyvatelům pokračovali i nadále,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).


Kromě spuštění dotační výzvy v OPZ+ na MPSV poskytne i MMR prostředky
na zřizování sociálních bytů. „Způsob, jakým se Housing First v Česku rozvíjí, je unikátní i v evropském měřítku. Jsme svědky rekordního zapojení obcí i neziskových organizací, projekty mají podporu důležitých ministerstev a směřujeme k jejich systémovému ukotvení.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Mohu tak s nadšením říct, že projekt je na nejlepší cestě k tomu, aby do dalších let pomohl významnější části lidí v bytové nouzi,” dodává Barbora Bírová.

Domů
Sdílet
Diskuse