Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 8:38
Čas čtení 0:50
Radim Šlechta

Starbucks po 15 letech nadobro opouští Rusko. Zaměstnanci budou dostávat mzdu ještě půl roku

Starbucks po 15 letech nadobro opouští Rusko. Zaměstnanci budou dostávat mzdu ještě půl roku
Zdroj: Unsplash/Angelica Reyes/volně k užití
NEWS RUSKO STARBUCKS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kavárenský gigant se připojuje k McDonald's či Renaultu a opouští Rusko.

Řetězec kaváren Starbucks po 15 letech nadobro opouští Rusko. Může za to konflikt na Ukrajině. Svým zaměstnancům v zemi ale bude ještě dalšího půl roku vyplácet mzdu. Těch je v současnosti přibližně 2000. Starbucks v Ruské federaci funguje od roku 2007 a provozuje zde přibližně 130 poboček. Informovala o tom stanice BBC.

Po McDonald's a Renaultu z Ruska definitivně odchází také společnost Starbucks. Provoz 130 poboček, které společnost v zemi má, se přerušil již na začátku března. Teď kavárny končí nadobro.

Zaměstnance to ale po určitou dobu nezasáhne. Starbucks totiž oznámil, že svým přibližně 2000 zaměstnancům bude v průběhu následujícího půl roku stále posílat mzdu. Dopad opuštění Ruska na byznys společnosti Starbucks nezveřejnil. Jeho generální ředitel Kevin Johnson se zavázal věnovat tantiémy z ruského podnikání na humanitární účely.

starbucks
Zdroj: Unsplash/Omar Lopez/volně k užití
Doporučeno
Herec nominovaný na Oscara se přilepil lepidlem k pultu ve Starbucks. Vadila mu přirážka za veganské mléko Herec nominovaný na Oscara se přilepil lepidlem k pultu ve Starbucks. Vadila mu přirážka za veganské mléko 11. května 2022 15:18

Podle společnosti Alshaya Group, která síť kaváren vlastní a provozuje, bylo opuštění Ruska „rozhodnutím Starbucks“ a zatím nesdělila, zda bude usilovat o navrácení řetězce kaváren do země, nebo se jej pokusí rozběhnout znovu pod jiným názvem. To ostatně již udělal McDonald's, který provozovny prodává za nezveřejněnou částku sibiřskému podnikateli. 

Podobné kroky, ke kterým se uchyluje Renault, McDonald's nebo nově také Starbucks, budou mít podle starosty Moskvy velký dopad na tamní nezaměstnanost. Upozornil na to, že jen tento měsíc pravděpodobně ztratí práci na 200 tisíc lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse