Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
24. května 2022 9:24
Čas čtení 0:45

Noste dvě roušky, nabádá Severní Korea. Doporučení ale nedodržuje ani Kim Čong-un

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Noste dvě roušky, nabádá Severní Korea. Doporučení ale nedodržuje ani Kim Čong-un
Zdroj: TASR/AP

Kima Čong-una zachytila státní televize na smutečním ceremoniálu bez ochrany dýchacích cest. Koronavirová situace v Koreji je přitom kritická.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se na státním pohřbu objevil bez roušky. Severní Korea bojuje proti silnému nástupu epidemie nemoci COVID-19, apeluje na lidi, aby nosili někdy i dvě roušky a zamezuje mezilidským kontaktům. Diktátora se tato pravidla ale zjevně netýkají a na smuteční ceremoniál přišel bez ochrany dýchacích cest. Ceremoniál vysílala severokorejská státní televize.

Jednalo se o pohřeb vysoko postaveného představitele armády KLDR Hjona Čola Haeho. Vůdce Kim Čong-un, který na smutečním ceremoniálu nesl rakev, se zde objevil bez roušky. Severní Korea přitom apeluje na lidi, aby své dýchací cesty rouškou zakrývali, a ve výjimečných případech nosili roušky dokonce dvě.

Severní Korea se v roce 2020 odtrhla od pandemie koronaviru a o žádných případech neinformovala. Ty první přiznala až v polovině letošního května. Tehdy mluvila o 820 620 případech, z nichž minimálně 324 550 vyžadovalo lékařskou péči. Nemoc, kterou KLDR oficiálně nazývala horečkou, si vyžádala lockdown několika provincií.

Čísla ale nadále rostla a minulý týden překonala milion nakažených. Na „horečku“ zemřelo podle posledních informací již přibližně 50 lidí. Podle odborníků je zdravotní systém KLDR na velmi nízké úrovni a země nemá kapacitu efektivně testovat. Již dříve navíc odmítla dodávku čínských vakcín.

Domů
Sdílet
Diskuse