Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 15:28
Čas čtení 0:57
Eduard Starkbauer TASR

Západ pošle Ukrajině více modernějších zbraní. Ruská agrese trvá již tři měsíce

Západ pošle Ukrajině více modernějších zbraní. Ruská agrese trvá již tři měsíce
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Dodávky moderních zbraní potvrdilo Dánsko, Itálie či Polsko.

Lídři západních zemí se dohodli, že na Ukrajinu pošlou více zbraní. Společné rozhodnutí přibližně 20 zemí pomoci Kyjevu bránit se před ruskou agresí oznámil americký ministr obrany Lloyd Austin. Do virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny se zapojilo více než 40 zemí. Boje na Ukrajině probíhají už celé tři měsíce.

Doporučeno
FOTOGALERIE: Ukrajinský voják a fotograf před zajetím sdílel se světem své snímky z dobytého Azovstalu FOTOGALERIE: Ukrajinský voják a fotograf před zajetím sdílel se světem své snímky z dobytého Azovstalu 23. května 2022 19:00

Lloyd Austin naznačil, že na základě dohody téměř padesátky vedoucích představitelů resortů obrany poputují na Ukrajinu modernější zbraně než dosud. Ministr, který předstoupil před novináře v Pentagonu, odmítl specifikovat, zda USA na Ukrajinu pošlou špičkové mobilní raketomety, o něž je Ukrajina požádala.

Zmínil však, že Dánsko souhlasilo s poskytnutím odpalovacího zařízení protilodních raket Harpoon a munice sloužící k obraně ukrajinského pobřeží. „Mnohé země darují nesmírně potřebnou dělostřeleckou munici, systémy pobřežní obrany a tanky a jiná obrněná vozidla. Další země se přihlásily s novými závazky v oblasti výcviku.“

Bojové vrtulníky, tanky a rakety už Ukrajině stihlo darovat Česko. Tento týden nové dodávky dělostřeleckých systémů a munice avizovala Itálie, Řecko, Norsko a Polsko. Americký ministr obrany označil právě dělostřelectvo za klíčový prvek obrany, protože v minulých týdnech jsme byli na východě Ukrajiny svědky vážných dělostřeleckých přestřelek.

Domů
Sdílet
Diskuse