Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 16:38
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

V Praze vznikne další stanové městečko pro osoby prchající před válkou na Ukrajině

V Praze vznikne další stanové městečko pro osoby prchající před válkou na Ukrajině
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ PRAHA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Stanové městečko v pražských Malešicích by mělo mít kapacitu pro 150 lidí.

Jen před dvěma týdny bylo v pražské Troji zřízeno stanové městečko pro lidi prchající před válkou na Ukrajině. Jeho kapacita však byla velmi rychle vyčerpána, a Praha proto přichází s dalším ubytovacím kempem. Ten vznikne od 31. května v Malešicích a i jeho kapacita bude pro 150 lidí, uvedli pro ČT24 ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Doporučeno
Praha vybudovala stanové městečko pro uprchlíky, kteří zůstávají na nádraží. „Lidi nenecháme spát na chodbách,“ říká Rakušan Praha vybudovala stanové městečko pro uprchlíky, kteří zůstávají na nádraží. „Lidi nenecháme spát na chodbách,“ říká Rakušan 12. května 2022 11:20

Od 31. května bude v provozu další pražské stanové městečko pro lidi prchající před válkou na Ukrajině. To bude sloužit především pro uprchlíky s maďarským pasem, kteří nemají v Česku nárok na dočasnou ochranu. 

„Po delší debatě s hlavním městem jsme se shodli, že v Malešicích bude vybudováno další stanové městečko, které bude určeno pro případ humanitární nouze. Tedy právě pro lidi, kteří nemají nárok na dočasnou ochranu v České republice,“ uvedl Vít Rakušan (STAN) s tím, že kapacita stanového městečka bude 150 míst. 

Ukrajincům budou už na pražském hlavním nádraží rozdány informační letáky, které budou upozorňovat, že s maďarským pasem není možné v Česku získat podporu. Zároveň budou vysvětlovat, jak o pomoc požádat přímo v Maďarsku. Ve stanovém městečku pak bude s uprchlíky pracovat i romská nezisková organizace, která jim pomůže s návratem do Maďarska.

Zpět
Sdílet
Diskuse