Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 18:47
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Ve světě roste počet poprav a rozsudků smrti. V roce 2021 bylo popraveno nejméně 579 lidí

Ve světě roste počet poprav a rozsudků smrti. V roce 2021 bylo popraveno nejméně 579 lidí
Zdroj: Unsplash/Maria Oswalt/volně k použití
NEWS TREST SMRTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Organizace Amnesty International vydala znepokojivý report, podle kterého ve světě přibývá poprav a rozsudků smrti.

Organizace Amnesty International vydala nový, velmi znepokojující report, podle kterého ve světě přibývá poprav a rozsudků smrti. V roce 2021 bylo v 18 zemích světa popraveno nejméně 579 osob, přičemž více než polovina poprav se uskutečnila v Íránu. Oproti předchozímu roku se tak jedná o 20% nárůst.

Doporučeno
Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba 24. května 2022 17:00

Z reportu vyplývá, že počet vykonaných poprav v uplynulém roce vzrostl, a to až o 20 %. Důvodem může být fakt, že se soudy z celého světa po pandemii koronaviru vrací do běžného provozu a již nemají svázané ruce s omezeními. V roce 2021 bylo v 18 zemích světa vykonáno nejméně 579 poprav.

Největší podíl poprav pak připadá na Írán, kde bylo usmrceno minimálně 314 lidí. Dvojnásobný počet poprav byl zaznamenán i v Saudské Arábii a alarmující trend bude pravděpodobně růst i v roce 2022. Za jediný březnový den totiž na Blízkém východě popravili 81 lidí. 

poprava trest smrti
Zdroj: Unsplash/Maria Oswalt/volně k použití

„V loňském roce Írán a Saúdská Arábie používání trestu smrti opět zvýšily, a to přes jeho prvotní pokles v roce 2020. Státy tak bezostyšně porušily zákazy zavedené mezinárodním lidskoprávním právem. Jejich chuť zaměstnat popravčí nijak nepolevila ani v prvních měsících letošního roku,“ uvedla generální tajemnice Amnesty Agnès Callamard.

Ve světě nepřibývá jen poprav, ale také rozsudků smrti. V 56 zemích světa bylo v roce 2021 vyneseno nejméně 2 052 rozsudků smrti, a v porovnání s loňskem se tak jedná o téměř 40% nárůst. K trestům smrti se začaly více uchylovat země jako Bangladéš, Indie nebo Pákistán.

„Zmíněné státy tak daly s pohoršujícím nadšením přednost trestu smrti před účinným řešením trestné činnosti. Projevily tím bezcitné pohrdání právem na život uprostřed naléhavých globálních krizí, které v oblasti lidských práv přetrvávají,“ doplnila Callamard.

Domů
Sdílet
Diskuse