Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2022 19:09
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

Nejužívanější drogou v Evropě je kokain, ukazuje nová studie Europolu

Nejužívanější drogou v Evropě je kokain, ukazuje nová studie Europolu
Zdroj: Pexels/Maurício Mascaro/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Europol vydal nový průzkum, ze kterého vyplývá, že nejužívanější drogou v Evropě je kokain. Ten mělo minimálně jednou vyzkoušet přibližně 14 milionů lidí ve věku 15 až 64 let, tedy 5 % Evropanů dané věkové kategorie.

Europol vydal ve spolupráci s EMCDDA hloubkovou analýzu trhu s drogami v Evropě. Z ní pak vyplývá, že nejpoužívanější drogou v evropských státech je kokain, který alespoň jednou za život vyzkoušelo na 14 milionů lidí ve věku 15 až 64 let. Nejvíce drogy bylo nalezeno v Belgii, Nizozemsku a Španělsku.

Doporučeno
Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba 24. května 2022 17:00

Analýza byla rozdělena do několika částí, přičemž ta první se věnovala právě kokainu. Ten se již několik let po sobě stal nejužívanější drogou v Evropě a podle Europolu je dostupnost drogy v současné době nejvyšší v historii. Odhady mluví o tom, že alespoň jednou za život kokain vyzkoušelo přinejmenším 5 % Evropanů ve věku 15 až 64 let, což představuje 14 milionů lidí. Zhruba 3,5 milionu jich pak drogu užilo v posledním roce.

Kokain je do Evropy distribuován z mnoha zemí Jižní Ameriky, a to především letecky nebo lodní dopravou. Jenom v roce 2020 bylo v Evropě zadrženo na 214,6 tuny kokainu, přičemž 73 % z toho se týkalo Belgie, Nizozemska a Španělska. 

Nejvíce drogy bylo do Evropy dopraveno po moři. Námořníci bílý prášek ukrývají v kontejnerech a nejčastěji jej dováží z Brazílie, Kolumbie a Ekvádoru. Lodě pak míří do Antverp či Rotterdamu, kam ročně připluje až 15 milionů kontejnerů a celníci mají velký problém zkontrolovat takové množství přepravců. To pašeráci moc dobře vědí a spoléhají na to, že právě jejich náklad zůstane bez povšimnutí.

Zpět
Sdílet
Diskuse