Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2022 7:00
Čas čtení 3:18
Adéla Ježková

Kam na blešák: Veteš a kremrole. Trhy v Málkově se konají každou neděli

Kam na blešák: Veteš a kremrole. Trhy v Málkově se konají každou neděli
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA BLEŠÁK
Uložit Uložené

Vyraz s Refresherem na lov veteše na bleší trh!

Chceš vyrazit na bleší trh, ale nevíš kam? V naší sérii přinášíme tipy po celé České republice.

Pro veteš nyní pojedeme do Ústeckého kraje. Navštívíme obec Málkov, která je vzdálená asi tři kilometry od Chomutova. Od května do října se tu bleší trhy konají každou neděli od 5 do 12 hodin, od listopadu do dubna pak od 6 do 12. A to prosím za každého počasí, ať už je vichr, sněhová bouře, nebo naopak úmorný pařák. Nejlepší je přijet brzy ráno, například kolem sedmé až osmé, jelikož na blešáku platí pravidlo „kdo dřív přijde“. Nemusíš se ale bát, že by už v 11 hodin na místě nebyli žádní prodejci. Dle místního tržního řádu musí setrvat u svého stánku nejméně do 12 hodin.

kam na blesak
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

 
Areál o rozloze 6 500 metrů čtverečních nalezneš mezi obcemi Málkov a Zelená, hned u komunikace E442/13 na hlavním tahu Karlovy Vary – Chomutov. Dospělí nad 18 let zaplatí za vstup symbolickou dvacku, děti jej mají zcela zdarma. Možný je i vstup se psy. Bezplatné je i parkování přímo u blešího trhu, nicméně mnohdy chvíli trvá, než tu člověk najde volné místo. Je možné se sem dopravit i veřejnou dopravou, autobusy sem jezdí z Chomutova a Kadaně, vlaky pak z Chomutova, Kadaně a Klášterce nad Ohří.
 

Doporučeno
Dají se najít vintage nebo designové poklady na blešáku? Byli jsme se podívat Dají se najít vintage nebo designové poklady na blešáku? Byli jsme se podívat 24. července 2023 8:30


Atmosféra málkovského blešáku působí poměrně rodinně. Nejedná se o žádný extra obří trh se stovkami prodejců, tak jak tomu je například na blešáku U Elektry v Praze. V Málkově nalezneš zhruba třicet až čtyřicet prodejních místeček, na prohrabání se věcmi budeš potřebovat maximálně hodinu (pravděpodobně ale méně), i tak se tu ale dají nalézt poklady doslova všeho druhu. Zároveň se zde nebudeš mačkat se zástupy lidí, což je jedno velké plus. Nikdo přece nemá rád, když mu někdo nervózně funí za krk. Na prohrabání se veteší je potřeba dostatek času.

kam na blesak
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková


Smlouvat můžeš o cenách obrazů, starožitných mincí, plakátů, knih, ale třeba i květin, bylinek či oblečení. Nalézt tu lze i zajímavé šperky, staré fotografie, gramofonové desky, hodinky, budíky. Speciální kategorii pak tvoří nejrůznější nářadí a součástky, které v běžném obchodě už asi neseženeš. Pokud si vybereš nějakou elektroniku, je možné v předním stanu u brány vyzkoušet, zda je funkční.
 
Zaujalo nás, že prodejci v poměrně velké míře nabízeli nejrůznější – především skleněné a mosazné – nádobí a starožitné příbory. Pokud se ti líbí trochu „alternativnější“ styl a zrovna si zařizuješ byt, vzhůru pro výbavu do Málkova! Nepočítej ale, že od každého druhu najdeš více než dva stejné.

kam na blesak
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Chceš návštěvu blešího trhu spojit s výletem? Mrkni na sérii Refresheru „Kam na výlet“!

Rádi bychom řekli, že právě staré zboží – naše milovaná veteš – na trhu v Málkově převažuje. Do jisté míry asi ano, ale zhruba jen do 60 %. Zbytek tvoří nové věci, křiklavé kýčovité hračky, autíčka, nové nářadí, polské či německé potraviny a drogerie. Nicméně nejedná se jen o málkovský nešvar, ale nešvar snad všech současných blešáků v Česku. Pravá pointa se vytrácí a nastupuje zas jen konzum podobný spíše tržnicím s čínským zbožím než fajnšmekrovskou veteší. Lidé sem tak jezdí spíše za výhodnými nákupy.

kam na blesak
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Ale dá se tomu vůbec zabránit? Vždyť valné většině prodejců s veteší, které na bleších trzích všude po Česku uvidíš, je kolem 50–60 let. Mladí lidé možná mají „zálibu“ v udržitelnosti a rádi nakupují věci z druhé ruky, málokdo z nich ale chce strávit víkend prodáváním na blešáku. Tradice se tak nepředává.

Od veteše po makové koláče

Podle organizátorů přitom není nic jednoduššího. „Naložíte sklep, garáž či půdu. A poté pouze stačí přijet. K prodeji vašich přebytečných věcí není třeba žádné oprávnění nebo povolení (kromě hub a potravin), váš zisk z prodeje osobních věcí se nedaní,“ uvádí se na webových stránkách. Cena prodejního místa se odvíjí od velikosti vozidla (a tedy množství zboží) – od 100 Kč za osobní automobil po 150 Kč za velkou dodávku.

kam na blesak
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková


Sympatické ale je, že blešák v Málkově je tak trochu i trhem farmářským. Místní sedláci tu prodávají brambory, řezníci vyuzené klobásy, pekaři kvalitní řemeslné chleby a cukráři zase koláče, vdolky a kremrole. Všechno domácí, samozřejmě. Takže i když nenajdeš žádný starožitný poklad, alespoň neodejdeš s prázdným žaludkem. Kromě veteše, nového zboží a jídla tu ale můžeš narazit i na ručně vyráběné výrobky – například šperky, sošky či oblečení s nejrůznějšími potisky.

3,5* z 5* 

Největší plus má za nás blešák v Málkově za „rodinnou“ atmosféru a pestrý výběr (především) starožitného nádobí a zařízení do bytu. Kladně hodnotíme i spojení s farmářským trhem a fakt, že se množství lidí v areálu hezky „rozprostře“, a nikdo se tak nemačká. Negativně ovšem hodnotíme množství čínské elektroniky a drogerie či potravin z Polska a Německa. To nemá s původní myšlenkou bleších trhů mnoho společného. Málkovský trh proto hodnotíme 3,5 hvězdičkami z 5 – což je o trochu více než dostal blešák v Brně, ale méně než ten v Praze.

Doporučeno
Kam na blešák: Mostecké bleší trhy jsou rájem pro milovníky vintage oblečení. Pořídit tu můžeš i svatební šaty Kam na blešák: Mostecké bleší trhy jsou rájem pro milovníky vintage oblečení. Pořídit tu můžeš i svatební šaty 24. září 2022 6:00

Doufáme, že si z blešáku v Málkově odneseš něco hezkého, ať už je to starožitná lžíce, či levný prací prášek. Stačí, když ti to udělá radost. My jsme odešli s krásnou kopií Milenců od Egona Schieleho za ještě krásnějších sto korun. Už visí.

kam na blesak
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková


 
 
 

Domů
Sdílet
Diskuse