Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2022 18:30
Čas čtení 0:54
Ema Stanovská TASR

Najbohatší muž Ukrajiny plánuje zažalovať Rusko za straty vo výške 20 miliárd dolárov

NEWS
Uložit Uložené

Obrovská finančná strata mu vznikla dôsledkom bombardovania oceliarní Azovstaľ v Mariupole, ktoré Ukrajinec vlastní.

Najbohatší muž Ukrajiny Rinat Achmetov vo štvrtok oznámil, že plánuje zažalovať Rusko za straty vo výške 17 až 20 miliárd dolárov spôsobené bombardovaním oceliarní Azovstaľ, ktoré vlastní v zničenom meste Mariupol.

Achmetov je majiteľom najväčšej ukrajinskej oceliarskej skupiny podnikov Metinvest, do ktorej patrí spomínaný Azovstaľ, ale aj Illičov mariupolský hutnícky závod, ktorí Rusi takisto ťažko poškodili.


„Určite Rusko zažalujeme a budeme žiadať riadne odškodnenie za všetky straty, aj za podnikateľské straty,“ povedal v rozhovore pre ukrajinský spravodajský portál mrpl.city Achmetov.

Strata dosahuje 20 miliárd dolárov

Na otázku, koľko peňazí stratila skupina Metinvest poškodením Azovstaľu a Illičovho závodu, odpovedal: „Náhrada škôd... spôsobených ruskou agresiou je od 17 do 20 miliárd dolárov. Konečná suma bude určená v súdnom procese proti Rusku.“


Miliardár Achmetov zažil svoju podnikateľskú ríšu v troskách už pred touto vojnou, a to počas ôsmich rokov bojov na východe Ukrajiny, keď tam proruskí separatisti obsadili územia.


Po začiatku invázie Ruska na Ukrajine 24. februára skupina Metinvest oznámila, že nemôže plniť svoje dodávateľské zmluvy.


Achmetov podľa agentúry Reuters povedal, že od začiatku ruskej vojny sa stále zdržiava na Ukrajine. Dodal: „Veríme v našu krajinu a veríme v naše víťazstvo.“

Domů
Sdílet
Diskuse