Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2022 9:00
Čas čtení 0:41
Tereza Patočková

FOTO: Podívej se na fotografie Kubiše a Gabčíka ze cvičení Anthropoidu

FOTO: Podívej se na fotografie Kubiše a Gabčíka ze cvičení Anthropoidu
Zdroj: Archiv Vojenského historického ústavu/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Fotogalerie z přípravných cvičení na atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Před 80 lety je Jozef Gabčík a Jan Kubiš převedli ze cvičiště do praxe.

Před osmdesáti lety, 27. května 1942, hodil Jan Kubiš bombu na auto zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, jež mu způsobila zranění, na která poté v nemocnici zemřel.

Na vrchol akce Anthropoid se Jozef Gabčík s Janem Kubišem, který původně neměl být součástí, připravovali půl roku. První myšlenky na možnost provádět zvláštní operace na území okupovaného Československa přicházejí už ve druhé polovině roku 1940. K prvnímu předběžnému výběru možných adeptů na zvláštní úkoly došlo už na podzim roku 1940 a z řad jednotky bylo vytipováno několik vhodných vojáků pro tehdy ještě ne zcela jasné záměry a použití.

Cvičení Anthropoidu.Cvičení Anthropoidu.Cvičení Anthropoidu.Cvičení Anthropoidu.
Zobrazit galerii
(14)

Anthropoid v původním složení sestával z rotmistra Jozefa Gabčíka a rotného Karla Svobody. Oba patřili mezi absolventy prvního kursu útočného boje a následného parakursu, stejně jako první parašutista podzimní vlny, svobodník aspirant František Pavelka, vysazený 3. října 1941.

Během jednoho z cvičných seskoků se však Karel Svoboda poranil a musel být nahrazen. Na Gabčíkovo přání se stal druhým členem výsadku Anthropoid jeho přítel a absolvent druhého (a v té době posledního dokončeného) kursu, rotmistr Jan Kubiš. 

Zpět
Sdílet
Diskuse