Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2022 15:37
Čas čtení 0:45
Eduard Starkbauer

Slovensko od júna zníži závislosť od plynu z Ruska. SPP podpísal kontrakt o nových dodávkach z Nórska

NEWS
Uložit Uložené

Minister hospodárstva Richard Sulík hovori až o 65 % poklese dodávok ruského plynu. Do konca roka 2023 má jednu tretinu potrieb pokryť skvapalnený plyn z európskych prístavov.

Slovensko od začiatku júna zníži závislosť od ruského plynu o 65 %. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SAS). Generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák podľa Denníka E potvrdil, že štátny podnik podpísal nové zmluvy na dodávky plynu až do konca roka 2023.

Takmer tretina plynu (32 %) určeného na spotrebu Slovenska príde už čoskoro cez plynovod z Nórska. Zvyšok dodávok zabezpečia lodné dodávky skvapalneného plynu cez prístavy v Belgicku, Chorvátsku, Taliansku a vo Veľkej Británii.

SPP
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko sa však ruského plynu tak úplne nevzdáva. Ak totiž podľa Richarda Sulíka chceme čo najviac naplniť zásobníky, budeme musieť od Rusov stále nakupovať aspoň časť plynu. A to aj napriek tomu, že „žiadny plyn nenakupujeme drahšie než ten z Ruska“.

Podľa ministra hospodárstva sa Slovensku podarilo v súčasnej situácii dosiahnuť maximum, no neprestáva pracovať aj na ďalších možnostiach, „ktoré síce sú, ale je to aj čoraz ťažšie a náročnejšie“. 

Podľa Richarda Sulíka bude mať Slovensko už 10. júla v zásobníkoch dostatok plynu na pokrytie svojej spotreby až do konca nasledujúcej vykurovacej sezóny. Mali by sme tak stihnúť technickú odstávku Nord Streamu 1, cez ktorý do Európy tečie ruský plyn cez Baltské more.

Domů
Sdílet
Diskuse