Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2022 14:14
Čas čtení 0:50
Eduard Starkbauer

Už budúci týždeň nás čakajú prvé tropické teploty s teplotami nad 30 °C. Víkendové ochladenie dlho nepotrvá

NEWS
Uložit Uložené

Tento víkend teplotne nevyšiel. Budúci by to mohlo byť omnoho lepšie.

Mnohí Slováci, ktorí nesledujú predpovede, dnes ostali prekvapení netradične chladným počasím. Prudké ochladenie na celom území nastalo po nadpriemerne teplých a veľmi slnečných dňoch. SHMÚ dokonca na nedeľnú noc vydal pre väčšinu územia Slovenska varovanie prvého stupňa pred prízemnými mrazmi počas vegetačného obdobia. To bude platiť od polnoci do 6.00 h.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ

Chladné teploty, ktoré podľa tvnoviny.sk začali klesať už včera večer doslova „z hodiny na hodinu“, sa však podľa SHMÚ nad naším územím dlho neudržia. Už koncom budúceho týždňa nás opäť čakajú nadpriemerne vysoké teploty, ktoré na niektorých miestach pravdepodobne prekročia hranicu 30 °C.

Je možné, že sa dočkáme aj prvých tropických dní sezóny. V pondelok bude napriek mierne vyššej teplote obloha prevažne zamračená. Od utorka sa však už oblačnosť zmenší a zrážky sa budú vyskytovať ojedinele.

„Zatiaľ to vyzerá tak, že až do konca budúceho týždňa k nám potom bude prúdiť teplý vzduch. Postupne sa v najteplejších oblastiach oteplí aj nad 30 °C,“ povedal meteorológ Cyril Siman zo SHMÚ.

Výskyt tropických dní na prelome mája je podľa meteorológa bežné. Cyril Siman predpokladá, že teplé počasie sa udrží až do konca budúceho týždňa. „Konečné maximum teplôt môže byť 33 °C, ale aj 34 °C, je to ešte ťažké povedať. Na severe vo vyšších polohách bude potom okolo 26 °C či 27 °C.“

Domů
Sdílet
Diskuse