Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 8:41
Čas čtení 1:25
Ilona Hobzová

Pacient z Prahy o průběhu opičích neštovic pro ČT: „Mám jen pár pupínků, je to jako akné“

Pacient z Prahy o průběhu opičích neštovic pro ČT: „Mám jen pár pupínků, je to jako akné“
Zdroj: Getty Images/Smith Collection/Gado
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Česko má aktuálně pět případů opičích neštovic.

Česká televize získala vyjádření zhruba třicetiletého muže, který se nakazil opičími neštovicemi. Potíže u něj a jeho partnera prý nastaly asi týden po návratu z hudebního festivalu v Belgii.

Doporučeno
Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba 24. května 2022 17:00

Pacient: Vývoj je mírný, nevypadáme jako na ilustračních fotkách

„Vývoj je vlastně velmi mírný. Teploty a únava odezněly a až na několik malých pupínků (tři až čtyři) po těle se cítím prakticky zdravý,“ napsal ČT pacient, který leží v nemocnici čtvrtý den. Uvedl, že on ani jeho partner nevypadají jako na ilustračních fotkách, které jsou všude vidět. „Jedná se řádově o jednotky menších puchýřků. Přirovnal bych to k akné,“ popsal.

Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaké jsou jejich příznaky a léčba. To vše vysvětlujeme v našem článku

Popřel, že by s prvním případem bylo v karanténě několik desítek lidí, jak bylo mylně uvedeno v některých médiích. „Z informací, které máme, tak byli do karantény posláni jen lidé, se kterými jsme bydleli v Belgii,“ uvedl nakažený a dodal, že tito lidé jsou v naprostém pořádku a v pondělí jim končí třítýdenní karanténa. „Z informací, které máme, je potřeba pro přenos těsný kontakt, což potvrzuje i to, že se v našem okolí neobjevují žádné další případy. Další tři (zatím potvrzené) případy nepocházejí z našeho okolí,“ řekl. 

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

V Česku je aktuálně pět nakažených lidí, ve všech případech se podle hygieniků jedná o mírnější variantu viru spadajícího do Západoafrické skupiny, v souvislosti s níž se mluví o smrtnosti 1 %.

„V krátké době se nám podařilo objednat specifické reagencie nezbytné pro diferenciální PCR diagnostiku, vstříc nám vyšel český výrobce těchto specifických reagencií, takzvaných oligonukleotidů. Touto metodou jsme tedy ve 4 případech ověřili, že virus spadá do skupiny Orthopoxviridae a současně určili, že se jedná o Monkeypoxvirus West African clade. Můžeme proto konstatovat, že ve všech dosud vyšetřovaných případech se jedná o takzvanou Západoafrickou variantu opičích neštovic, která je svým průběhem pro pacienta mírnější,“ potvrdila vedoucí NRL pro chřipku a nechřipková virová onemocnění Helena Jiřincová.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na rúzne dobrodružné a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů Toma Cruise

Domů
Sdílet
Diskuse