Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2022 7:00
Čas čtení 6:28
Barbora Volfová

Kam zajít na pivo v Praze? Vybrali jsme 5 podniků s nejlepším venkovním posezením

Kam zajít na pivo v Praze? Vybrali jsme 5 podniků s nejlepším venkovním posezením
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
GASTRO GASTRONOMIE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Slunečné dny si žádají vychlazené pivo či limonádu. Určitě si vybereš z těchto pěti podniků, které mají jak zajímavé posezení, tak skvělé pití i něco na zub.

Slunečné dny si žádají venkovní posezení s přáteli, dobrou náladu a také pravidelné zavlažování organismu – jak jinak než vychlazeným půllitrem dobrého piva (či limonády). Pokud už tě omrzely typické zahrádky na rohu ulice a chceš překvapit kámoše či partnera nebo partnerku zajímavým místem, které má šmrnc, tak jich pro tebe máme hned pět.

Udělali jsme si totiž tour de zahrádky a přinášíme ti tipy na podniky v Praze, kde ti načepují skvělé pivko, kde mají něco na zub a opojná atmosféra těchto míst zaručí, že se ti ani po západu slunce nebude chtít domů. 

Praha nabízí nespočet zajímavých míst, a aby ti neunikl žádný článek o dobrém jídle a pití, neváhej sledovat kategorii GASTRO na našem webu. 


Pražský Karlín v posledních letech zažívá v důsledku staveb moderních kancelářských prostorů gastronomický rozmach. Z průmyslové čtvrti se rázem stalo epicentrum restaurací a nočního života. V secesních budovách a bývalých továrnách se nyní nachází bary, restaurace, pekárny, vinárny, galerie i pivovar. Snad v každé ulici na tebe čekají desítky „fresh“ podniků, které lákají na nejnovější trendy jak v kuchyni, tak na baru.

Není tedy divu, že dvě doporučená místa najdeš právě v Karlíně. Pokud si chceš zpestřit cestu do moderní čtvrti Prahy, kde to po páté hodině opravdu tepe, můžeš využít cyklostezky podél Vltavy, či přívozu, který tě doveze na zastávku Rohanský ostrov. Odtud je to do podniků Dva kohouti a Kasárna Karlín, co by kamenem (z Vltavy) dohodil.

Dva kohouti

Moderní pivovar s unikátním výčepem se nachází v ulici Sokolovská ve stejném objektu hned vedle Lokálu Hamburk v pražském Karlíně. Pod hlavičkou Ambiente jej založili sládek Adam Matuška, kterého můžeš znát z populárního pivovaru Matuška, a mistr v čepování piva Lukáš Svoboda. 

Podnik každý den od slavnostního otevření doslova přetéká nejen kvalitně načepovaným pivem, ale i nadšenými návštěvníky, kteří si po práci skočí na jedno (u jednoho to zde většinou neskončí). Padne čtvrtá hodina odpolední a u Kohoutů se už tvoří ohromné fronty, které jsou přímo úměrné počtu načepovaných piv. Zdejší pivo je totiž vyhlášené a atmosféra jedinečná. Doporučujeme tedy přijít hned, jak se brány pivních nebes otevřou. Opozdilci si tu užijí už jen pivo „na stojáka“.

Dva Kohouti
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Dominantou pivovaru je bez pochyb výčep a obrovské vnitřní a venkovní prostory až pro 250 lidí. Každý den na tebe na čepu čeká několik druhů piv od pivovaru Matuška a hlavně od sládka Lukáše Tomsy, který jej vaří přímo na místě. My jsme nemohli vynechat místní malinový kyseláč, který je svěží a hodí se skvěle do teplých dnů. A samozřejmě všemi opěvovanou Zlatou raketu z pivovaru Matuška, která tě hned po prvním loku vystřelí do tropických zákoutí ovocných chutí. 

Dva Kohouti
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Objednávání funguje trochu jinak než v běžných hospodách. Objednáš si u výčepu a každý kousek si zaplatíš zvlášť. S pitím stoupá chuť a u Dvou kohoutů si můžeš koupit několik chuťovek, které často obměňují.

Dva Kohouti
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Momentálně mají na menu místní žebra pro dvě osoby i sušené maso. Podnik také spolupracuje s vyhlášenou restaurací Bufet, která se nachází přímo v areálu. Při objednání piva si tedy můžeš objednat například jejich hambáč s hranolky, který jsme ochutnali i my, a za pár minut si jej vyzvedneš přímo v Bufetu, kde naopak nabízejí pivo od Matušky. Dokonalá symbióza.

Dva Kohouti
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Majitelé nezapomněli ani na zábavu a skvělou atmosféru, každý čtvrtek a pátek tu ve večerních hodinách hrají DJs. 

Kasárna Karlín

Nedaleko Dvou kohoutů se nachází kulturní a společenské centrum Kasárna Karlín. 

Kulturní oázu v centru Prahy otevřela v červnu 2017 nezisková organizace Pražské centrum z.s. V prostoru bývalé kasárny najdeš opravdu vše, co potřebuješ k parádně strávenému odpoledni: bar, kavárnu, letní kino, galerii, ohniště, pískoviště, volejbalové hřiště i saunu.

Kasárna Karlín
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Zde se s přáteli určitě nudit nebudeš. Kasárna je skvělým příkladem toho, že když se opuštěného a jinak nevyužitého prostoru chopí správní lidé, dokáží jej přetvořit v místo, ze kterého čiší unikátnost, jež lidi baví. 

„Snažíme se ukázat, že i dočasné využití a zpřístupnění nevyužívaných objektů může být přínosné nejen pro vlastníka –⁠ stát, státní firmu, město apod., ale i pro širokou veřejnost. Stát ušetří a veřejnost dostane v místě určitý typ občanské vybavenosti, který má zcela určitě regionální přesah.

Chceme, aby místo zůstalo přístupné veřejnosti v co nejširším slova smyslu –⁠ udržujeme ceny vstupného a sortimentu na přijatelné hladině, navíc uvádíme i programy zdarma,“ uvádí jeden ze zakladatelů projektu.

Objekt kasáren je opravdu veliký. Co se týče barů, tak pivo na čepu často obměňují. My jsme zde narazili na Vinohradský pivovar, pivovar Kladno či Ruhodor. Pokud neholduješ pivu, určitě tě zaujme točený cider Tátův sad v suché a polosuché variantě a několik moderních verzí míchaných drinků. V baru Garáž na tebe čeká fotbálek a ping-pong zdarma! 

Kasárna Karlín
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Lidé, kteří jsou součástí projektu Kasárny, chtějí, aby se zde návštěvníci cítili bezpečně, což je další plus, když vezmeme v potaz, kolik je v Praze podniků, kde se i zaměstnanci nezdráhají nejapných poznámek.

„Prošli jsme školením Respekt je sexy organizace Konsent. Jako naši hosté máte právo se ozvat a požádat nás o pomoc, pokud zažijete něco nepříjemného. Sexuální obtěžování nám není lhostejné,“ píší organizátoři na webu.

Kasárny nabízejí i zajímavé gastro akce. Minulý rok zde probíhal například langošový festival. Mimo událostí tady na tvé chuťové pohárky čekají například polévky, veganské wrapy, zmrzlina a také uzeniny z biořeznictví: fajnové párky v rohlíku nebo buřty, které si opečeš na ohni přímo v areálu.

Kasárna Karlín
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Prostory bývalého armádního bazénu a převlékárny se přeměnily v útulnou kavárnu Bazén, kde nabízí kromě výběrové kávy i pivo a další pochoutky. Pořádají se zde pravidelné přednášky, debaty a autorská čtení.

Kasárna Karlín
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Kulturního vyžití je na tomto místě opravdu mnoho. Za zmínku stojí určitě připravované koncerty (program na ně najdeš zde), letní kino, místní galerie, sauna a volejbalové hřiště, které je ve večerních hodinách osvětlené.

Místní raritou, kterou jinde nenajdeš, je takzvaný Prastánek –⁠ vytvořený v 350 let starém dubu od známého sochaře Františka Skály –⁠ schovaný v růžku kasárenského náměstí. Zde si můžeš koupit nejen pivo, ale i zmiňované buřty. 

Kasárna Karlín
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

T-ANKER

Toužíš-li po nezapomenutelném výhledu na Staré Město pražské a velkém výběru pivních speciálů, terasa na střeše obchodního domu Kotva na náměstí Republiky nabídne tu pravou podívanou. Místní pípa si tady neodpočine. Každý týden zde obměňují pivní nabídku, v níž najdeš nejen české speciály, jako jsou pivovary Cobolis, Antoš, Muflon či Proud, ale i ty světového rázu.

T-anker
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Nechybělo mezi nimi ani populární belgické pivo Kasteel Rouge, jehož chuť je nabitá třešněmi. Tento velmi silný speciál má jedinečnou chuť, skvěle se hodí jako aperitiv a v Praze jej najdeš opravdu jen málokde. S takovým výhledem? Jedině v T-ANKER. 

T-anker
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Restaurace se specializuje především na evropskou kuchyni. Stálé menu nabízí převážně steaky a těstoviny, chuťovky k pivu, dezerty a během obědů se ceny poledního menu pohybují okolo 170 korun. Podnik si můžeš zarezervovat k oslavám narozenin či svatbě, disponuje totiž velkou terasou i vnitřními prostory.

T-anker
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Permanent Beer Fest Pragovka

Největší craft beerová zahrádka se rozprostírá v areálu Pragovka v Kolbenově ulici. Pokud miluješ umění a pivní speciály, tvé kroky musí rozhodně zamířit i sem. V zajímavých industriálních prostorách se nachází také galerie, desítky uměleckých ateliérů, venkovní instalace a projekce.

Permanent Pragovka
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Zahrádka Permanent nabízí to nejlepší z české i světové pivní scény. Rotující pípa ti zde načepuje zlatavý mok z pivovarů Antoš, Muflon, Cobolis, Proud a dalších. Rozhodně velkým plusem je milá obsluha. Je vidět, že podnikem žije a dobře poradí, který ze speciálů je přesně pro tebe. Případně můžeš vyzkoušet všechny v podobě degustačního setu. Muzika nesmí chybět –⁠ hrají zde staré pecky, které navodí tu správnou atmosféru.

Permanent Pragovka
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Pokud budeš mít slinu na nějakou tu pochoutku, můžeš se těšit na fantastické burgery, škvarkové jednohubky, domácí hranolky či klobásky. Pravidelnou událostí, která je v Permanent Beer Fest Pragovka podle provozovatelů již tradicí, je špekáčkování. Během sezóny nechybí ani tematické akce, jako je například Jarní Oktoberfest neboli Frühlingsfest, kde si německé pivo vychutnáš přímo z tupláku. V případě nepříznivého počasí tě v suchu a teplu udrží velký stan s kamny.

Permanent Pragovka
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Během letních měsíců se každý čtvrtek v prostorách Beer festu promítají po setmění filmy. K jednotlivým snímkům pořádají organizátoři krátké úvody nebo se uvádějí místními předfilmy z dílny My street films. Letos již pátý ročník Letního kina na Pragovce nabídne filmy na téma šamani, sny či technologové. Program najdeš zde.

Manifesto Market Anděl

Ráj streetfoodu Manifesto Market sestavený z modulárních jednotek a kontejnerů vznikl pod záštitou organizace reSITE, jejíž zakladatelem je architekt Martin Barry. ReSITE si klade za cíl zkvalitnění městských prostředí pro budoucí generaci. Dává zapomenutým místům nový život, která na návštěvníky dýchají jedinečností a unikátním designem.

Manifesto je místem, kde můžeš ochutnat speciality středozemní, asijské, indické či mexické kuchyně, zapít je kvalitně načepovaným pivem, míchaným drinkem či vínem, ale i posedět v příjemném prostředí, kde se kromě skla využívá výhradně ekologicky odbouratelné a kompostovatelné nádobí.

Manifesto
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Kulinářský koncept postavený na udržitelnosti a inovaci nabízí 15 podniků, kde si každý vybere to svoje. Ať už je to burger, tacos, točená Plzeň, mojito nebo rulandské šedé. O úspěchu svědčí i velký zájem široké veřejnosti. V teplých měsících uprostřed areálu najdeš mini bazének s lehátky, kde si můžeš vychutnat svůj oblíbený drink a nasát tak atmosféru letní dovolené přímo v centru rušné Prahy. V zimních měsících tě zahřejí vytápěné prostory, teplé deky a svařené víno. Je to jednoduše místo, kde chceš trávit volné odpoledne s přáteli.

Manifesto
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Ani my jsme tyto krásné prostory, kterým dominuje tyrkysová barva, nemohli vynechat. Perfektně načepovanou Plzeň a Vinohradskou 11 z měděných tanků jsme dostali v místním Beer Baru. Ve všech podnicích Manifesta se platí pouze kartou. Celý areál navíc pohání energie z obnovitelných zdrojů. Modulární jednotky a kontejnery, ze kterých je Manifesto postaveno, se v případě potřeby přesunutí konceptu o dům dál dají rozebrat a znovu sestavit. Tomu se říká streetfood budoucnosti!

Manifesto
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Návštěvníci se můžou těšit nejen na skvělou gastronomii, ale i na zajímavé eventy, jako jsou stand-upové shows, párty u bazénu s DJs či promítání filmů. Kalendář akcí najdeš zde.

Anketa:
Který podnik tě zaujal nejvíce?
Dva kohouti
Kasárna Karlín
Permanent Beer Fest Pragovka
Manifesto Market Anděl
T-ANKER
Dva kohouti
37 %
240 Hlasů
Kasárna Karlín
17 %
112 Hlasů
Permanent Beer Fest Pragovka
12 %
76 Hlasů
Manifesto Market Anděl
19 %
124 Hlasů
T-ANKER
16 %
105 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse