Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2022 7:31
Čas čtení 0:37
Jakub Paulík TASR

Lídři se dohodli: Evropská unie zablokuje dvě třetiny ropy z Ruska. Chce vyvinout maximální tlak na ukončení války

Lídři se dohodli: Evropská unie zablokuje dvě třetiny ropy z Ruska. Chce vyvinout maximální tlak na ukončení války
Zdroj: Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
ZAJÍMAVOSTI EVROPSKÁ UNIE RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Embargo bude platné pouze na ropu, která se do zemí EU dopravuje po moři.

Lídři Evropské unie se v pozdních pondělních hodinách dohodli na částečném embargu ropy dovážené z Ruska. Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela půjde o dvě třetiny celkového dovozu.

Embargo bude platné na ropu dováženou po moři a dohoda zahrnuje dočasné výjimky na dodávky přes potrubí. Michel tvrdí, že tento krok bude přerušením obrovského financování vojenské mašinérie, čímž se vyvine „maximální tlak na Rusko s cílem ukončit válku“.

Anketa:
Myslíš, že tento krok EU pomůže ukončit válku na Ukrajině?
Ano
Ne
Ano
38 %
Ne
62 %

Částečné embargo ropy je součástí šestého sankčního balíčku vůči režimu Vladimira Putina, který stojí za válkou na Ukrajině. Proti návrhu bylo hlavně Maďarsko. Sankční balíčky Evropské unie dosud mimo jiné zasáhly více než 1 000 osob, včetně prezidenta Vladimira Putina, členů ruské vlády, velkého množství oligarchů, banky i oblast uhelného průmyslu.

Cílem sankcí je zastavit nepřímé podporování války na Ukrajině odstřihnutím Ruska od velkého množství financí. Dalším důvodem je odstřihnutí se od závislosti na ruských surovinách, které Vladimir Putin již v minulosti využíval jako záminku k vyhrožování státům EU.

Domů
Sdílet
Diskuse