Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2022 12:30
Čas čtení 5:00
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů z festivalu Cannes 2022

FILMY A SERIÁLY FILMOVÝ FESTIVAL V CANNES
Uložit Uložené

To nejlepší, co diváci a recenzenti viděli na filmovém festivalu v Cannes.

Filmový festival v Cannes je snad nejprestižnějším ze všech. Koná se jednou ročně a letos jeho návštěvníci mohli kromě herce Toma Cruise promujícího blockbuster Top Gun: Maverick se stíhačkami a s helikoptérou, ve které sám přiletěl, vidět i spoustu kvalitních a zajímavých filmů.

Doporučeno
Jak se natáčel film Top Gun: Maverick? Létali herci skutečně ve stíhačkách a jak natočili scény v kokpitech? Jak se natáčel film Top Gun: Maverick? Létali herci skutečně ve stíhačkách a jak natočili scény v kokpitech? 5. června 2022 12:30

V dnešním článku si představíme 10 nejzajímavějších, které se pravděpodobně budou bít o pozice v žebříčcích nejlepších filmů roku. Top 10 jsme vybírali na základě hodnocení recenzentů a diváků, kteří tyto počiny viděli.

Chceš si u nás přečíst více takových výběrů kvalitních filmů, které média ignorují, ačkoli jsou často lepší než většina hollywoodských blockbusterů? V tom případě nás podpoř a staň se členem klubu Refresher+.

1. Triangle of Sadness (režie: Ruben Östlund)

Průměrné hodnocení na Rottentomatoes: 7,8/10

Délka: 2 h a 22 min.

Švédského režiséra Rubena Östlunda možná znáš jako autora skvělého dramatu Čtverec, se kterým také zazářil právě na festivalu v Cannes. Jeho nejnovější černá komedie se jmenuje Triangle of Sadness a jednu z hlavních rolí v ní hraje Woody Harrelson. Diváci snímek opěvují od začátku festivalu. Koneckonců po skončení promítání mu podle The Independent věnovali osmiminutový potlesk ve stoje.

Östlund komedii připravoval velmi dlouho. Mluví se v ní totiž anglicky, což není jeho rodný jazyk. Bál se, aby vtipy a humor po přeložení do angličtiny neztratily význam, ale nakonec to podle recenzentů zvládl.

Černá komedie vypráví příběh celebritního páru během plavby na luxusním trajektu. Satirický film se podle diváků vysmívá životnímu stylu boháčů, influencerů, ale i absurdním rodovým stereotypům dneška.

2. Close (režie: Lukas Dhont)

Průměrné hodnocení na Rottentomatoes: 8,6/10

Délka: 1 h 45 min.

Teenageři Rémi (Gustav De Waele) a Leo (Eden Dambrine) jsou kamarády od útlého dětství. Jeden pro druhého jsou „bratrem“, ale to se změní, když se jich spolužáci zeptají, jestli spolu chodí. Leo od sebe začne Rémiho odsouvat. Ten zareaguje způsobem, který zapříčiní velkou tragédii. Zbytek filmu se zaměřuje na Lea, jenž celé měsíce prožívá v tichosti, a divák společně s ním sleduje jeho emoce a touhy, kterým pořádně nerozumí.

3. Aftersun (režie: Charlotte Wells)

Průměrné hodnocení na Rottentomatoes: 9,3/10

Délka: 1 h 41 min.

Z festivalu v Cannes se ozývají názory diváků, že se jedná o jeden z nejlepších režijních debutů, jaký kdy viděli. Charlotte Wells natočila dojemný a komplexní příběh o 11leté Sophii (herecký debut v podání Francescy Corio), která je na dovolené se svým otcem v 90. letech minulého století.

Doporučeno
RECENZE: Trojúhelník smutku RECENZE: Trojúhelník smutku 30. září 2022 13:30

Příběh začíná jako obraz šťastného dětství, ale divák brzy zjišťuje, že Sophie si vzpomíná na své dětství s tátou a sleduje záběry z videokazet, aby si tak lépe vzpomněla, jaké to bylo ve skutečnosti. S každým dalším záběrem a pohledem do minulosti si uvědomuje, že i když se její otec celou dobu snažil, bojoval přitom se svými vlastními démony.

Cannes Festival najlepšie filmy
Zdroj: A24

4. Armageddon Time (režie: James Gray)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115854 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse