Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2022 9:30
Čas čtení 4:32
Jana Chovancová

Toto o Bulharsku (možná) nevíš: Levný alkohol i kývání hlavou naopak

Toto o Bulharsku (možná) nevíš: Levný alkohol i kývání hlavou naopak
Zdroj: Unsplash/Alexandr Bormotin
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Bulharsko je země, kde jogurt teče proudem, alkohol je zde levnější než ve většině evropských zemí a sluneční pláže jsou celou sezónu plné turistů. Čím tě však může tato balkánská země překvapit?

Bulharsko se rozprostírá na Balkánském poloostrově. Tato turistická destinace je pro zahraniční turisty populární z různých důvodů. Z východní strany ho obklopuje Černé moře a na jeho pobřeží se nachází několik oblíbených letovisek. Nejznámější jsou například Slunečné pobřeží, Varna nebo Zlaté Písky. V této balkánské zemi je také velmi levný alkohol, podle statistiky je levnější už jen v Rumunsku a Maďarsku.

V Refresheru ti každý den přinášíme zajímavé články z domova i ze světa. Pokud se ti naše tvorba líbí a chceš podpořit redakční tým, staň se členem klubu Refresher+.

O Bulharsku ví snad každý, že je to země plná temperamentu, skvělých balkánských receptů a slunečných písečných pláží. V tomto článku ti prozradíme fakta, která jsi o Bulharsku (možná) nevěděl.

Bulharsko je země, ze které pochází jogurt

V této balkánské zemi najdeš jogurt doslova na každém rohu. Oblíbenou potravinu konzumují se vším, co si umíš představit. Falafelové wrapy plněné jogurtem zaplňují obchodní regály v bulharských potravinách asi tak, jako u nás například rohlíky nebo tradiční horalky.

jogurt
Zdroj: Unsplash/Sara Cervera

Tradiční jídla z jogurtu jsou například takzvaný tarator (studená polévka z jogurtu s okurkami, vlašskými ořechy a bylinkami) nebo Sněžanka (salát sestávající z jogurtu, okurek, česneku a kopru). Mezi Bulhary je populární popíjení jogurtových nápojů v restauracích a jako snack k drinku milují smaženou cuketu, kterou si namáčejí do jogurtu. Po tom všem, co s jogurtem dokážou vymyslet, zbývá jen jedna otázka. Teče jim doma z kohoutků voda, nebo jogurt?

V Bulharsku přikývnou na souhlas opačně než ve zbytku světa

Pokud se toto léto vydáš na dovolenou do Bulharska, může pro tebe být matoucí neverbální komunikace domácích. Na souhlas totiž kývají hlavou ze strany na stranu, přesně tak, jak většina světa projevuje nesouhlas. Platí to i v opačném případě. Dávej si tedy pozor, pokud se rozhodneš flirtovat s lokálními, jestli tvé pozvání na drink přijmou.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115864 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Bulhaři kývají hlavou naopak.
  • Jaká bulharská písnička se dostala na vesmírnou desku.
  • Co je kozunak a jaká je jeho alternativa.
  • V čem je Bulharsko světovým lídrem.
  • Jaký je bulharský národní alkohol.
Zpět
Sdílet
Diskuse