Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2022 12:06
Čas čtení 0:54
Eduard Starkbauer TASR

Kanadská vláda zmrazí prodej, nákup i dovoz střelných zbraní. Justin Trudeau reaguje na nedávné útoky v USA

Kanadská vláda zmrazí prodej, nákup i dovoz střelných zbraní. Justin Trudeau reaguje na nedávné útoky v USA
Zdroj: TASR/AP
NEWS KANADA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kanadská vláda již v roce 2020 zakázala 1 500 typů útočných zbraní.

Kanadský premiér Justin Trudeau představil zákon, který v zemi zmrazí prodej, koupi i dovoz ručních palných zbraní. Zákon by měl navíc umožnit odebrat zbrojní průkaz lidem, kteří se dopustili domácího násilí či trestného činu obtěžování. Soudy obdrží širší pravomoci při odebírání zbraní lidem, kteří by na základě posudku mohli být „nebezpeční pro sebe nebo své okolí“.

Doporučeno
Donald Trump na srazu NRA: Existence zla je důvodem k ozbrojení populace, ne k jejímu odzbrojení Donald Trump na srazu NRA: Existence zla je důvodem k ozbrojení populace, ne k jejímu odzbrojení 28. května 2022 10:12

Přísnější zákony v oblasti zbraní jsou dlouhodobou součástí premiérovy agendy. Jeho aktuální legislativní návrh podle CNN reaguje na nedávný texaský atentát, při kterém na základní škole přišlo o život 19 dětí a dva učitelé. Další 18letý pachatel 14. května v Buffalu ve státě New York zastřelil deset Afroameričanů.

Kanadská vláda chce bojovat i proti pašování a obchodování se zbraněmi, a to pomocí zvýšení trestů, dále lepšími kontrolami na hranicích a poskytnutím většího množství nástrojů pro vyšetřování zločinů.

Justin Trudeau řekl, že většina Kanaďanů má zbraně v legálním vlastnictví, ale připomněl: „Násilí se zbraněmi je komplexní problém, matematika je však jednoduchá. Čím méně zbraní je v našich komunitách, tím bezpečnější budou pro všechny.“

Kanadská vláda již v roce 2020 zakázala 1 500 typů útočných zbraní navržených tak, „aby v krátké době zabily co nejvíce lidí“. Majitelé ostatních dlouhých zbraní nebudou moci mít v zásobníku více než 5 nábojů.

Zpět
Sdílet
Diskuse