Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2022 14:53
Čas čtení 0:51
Tereza Patočková

Soudce si pro kauzu Čapí hnízdo zarezervoval největší místnost. Kdy líčení začne, není jisté

Soudce si pro kauzu Čapí hnízdo zarezervoval největší místnost. Kdy líčení začne, není jisté
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Státní zástupce navrhuje Babišovi i Mayerové tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a zároveň peněžité tresty.

Z justiční databáze plyne, že soudce Jan Šott si už předběžně naplánoval řízení ve věci obžalovaných Mayerové (Nagyové) a Babiše. Nejprve však musí rozhodnout, zda umožní předběžné projednání obžaloby, které obžalovaní navrhli. Informaci uveřejnil server Seznam Zprávy

 
Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a exmanažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová) by mohli stanout před soudem kvůli kauze Čapí hnízdo na začátku září.

Předběžný časový plán pro kauzu, v níž jsou Babiš a Mayerová (Nagyová) obžalováni, lze vyčíst z justiční databáze. Z ní také plyne, že si soudce Jan Šott předběžně naplánoval termíny a také rezervaci soudní místnosti. „Pan předseda senátu si zatím jen zarezervoval největší místnost Městského soudu v Praze. V tuto chvíli se ještě seznamuje se spisem, a proto není jisté, že tento den už začne hlavní líčení,“ řekla serveru Seznam Zprávy zástupkyně ředitele správy soudu Ludmila Machyánová.

Ve spisu zároveň státní zástupce navrhuje soudu, jak by měli být oba potrestáni. Babišovi i Mayerové navrhuje tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Pro Babiše by si pak žalobce představoval ještě pokutu ve výši 10 milionů korun a pro Mayerovou ve výši 500 tisíc korun. Jde však pouze o předběžný krok. Oba obžalovaní už totiž podali návrhy na neveřejné projednání, během nějž by se svými advokáty napadli argumenty uváděné žalobcem v obžalobě. 

Domů
Sdílet
Diskuse