Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2022 21:18
Čas čtení 0:36
Jana Chovancová TASR

Lukašenko je připraven jednat o přepravě ukrajinského obilí přes Bělorusko. Chce za to „kompromisy“

Lukašenko je připraven jednat o přepravě ukrajinského obilí přes Bělorusko. Chce za to „kompromisy“
Zdroj: TASR/Pavel Orlovsky/BelTA/AP
NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO BĚLORUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ukrajina je významným světovým vývozcem obilí. Poté, co vůči ní Rusko zahájilo vojenské tažení, nemůže využívat své černomořské přístavy.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že je připraven jednat o možné přepravě ukrajinského obilí přes běloruské území. Jeho podmínkou však je, že musí být dosaženo určitých kompromisů, uvádí TASR.

Ukrajina je významným světovým vývozcem obilí. Poté, co vůči ní Rusko zahájilo vojenské tažení, nemůže využívat své černomořské přístavy. Vývoz obilí umožní zvýšení globálních dodávek v době hrozící potravinové krize. Jednou z možností je také odblokování ukrajinských černomořských přístavů.

Doporučeno
Nový prezidentský průzkum: Favoritem voleb zůstává Andrej Babiš, stoupla podpora Josefa Středuly Nový prezidentský průzkum: Favoritem voleb zůstává Andrej Babiš, stoupla podpora Josefa Středuly 3. června 2022 18:42

„Každý je nyní zaměřen na logistiku. Dobře, můžeme o tom mluvit. Nemáme nic proti tomu, aby se to přepravilo přes území Běloruska, ale musí existovat určité kompromisy,“ vyjádřil se Lukašenko pro noviny Belarus Today. Neuvedl však žádné další detaily.

Ruské vývozce hnojiv zasáhly finanční sankce, které byly uvaleny na Moskvu 24. února. Narušený globální dodavatelský řetězec zvyšuje riziko potravinové krize. António Guterres, generální tajemník OSN, upozornil, že dohoda o odblokování dodávek je ještě daleko. „Skutečnost, že všechno je navzájem propojeno, jednání mimořádně komplikuje,“ vyjádřil se Guterres.

Domů
Sdílet
Diskuse