Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2022 16:32
Čas čtení 1:46
Barbora Volfová ČTK

Speciální tarif na energie pro sociálně slabé rodiny by měl být hotový do konce srpna, říká Bartoš

Speciální tarif na energie pro sociálně slabé rodiny by měl být hotový do konce srpna, říká Bartoš
Zdroj: se souhlasem Ivana Bartoše
NEWS ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA ČESKÁ TELEVIZE ČEZ FINANCE IVAN BARTOŠ PETR FIALA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes podle ČTK uvedl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Speciální tarif na energie pro sociálně slabé domácnosti a některé provozy by měl být připraven k projednání nejpozději do začátku topné sezony, tedy do konce srpna. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes podle ČTK uvedl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Doporučeno
10 nejlepších fotografií uplynulého týdne 10 nejlepších fotografií uplynulého týdne 5. června 2022 12:30

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara však firmy dosud neznají žádné parametry připravovaných programů. Vláda s nimi detaily neprojednávala.

Připravovaný zvláštní tarif na energie má podle vlády pomoci nízkopříjmovým rodinám a vybraným provozům s rostoucími náklady na energie. Zároveň má motivovat k úsporám při spotřebě.

Ivan Bartoš
Zdroj: se souhlasem Ivana Bartoše

Bartoš během pořadu uvedl, že nejzazším termínem pro projednání programu je začátek topné sezony. Podle něj by pomoc měla být rozdělená podle jednotlivých tříd tarifů pro plyn a elektřinu. Zároveň by měl mít program motivační prvky, kdy by po spotřebě určité hladiny energie začal platit už znovu standardní tarif.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už dříve řekl, že pomoc by měla být co nejadresnější, nikoliv plošná, tedy aby ji čerpaly i bohatší příjmové skupiny.

Přípravu zvláštního energetického tarifu ovšem kritizoval bývalý ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Podle něj trvá příliš dlouho a občané jej pocítí nejdříve ke konci roku. Zároveň kritizoval to, že dosud nebyly podmínky programu nijak představeny.

Doporučeno
Rusko dnes ráno zasáhlo Kyjiv raketovými útoky. Silné exploze otřásly ukrajinským hlavním městem po týdnech klidu Rusko dnes ráno zasáhlo Kyjiv raketovými útoky. Silné exploze otřásly ukrajinským hlavním městem po týdnech klidu 5. června 2022 8:42

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara firmy stále neznají parametry připravovaných programů. „Kdybych znal detaily, podle jakého klíče se bude ta podpora rozdělovat a kolika firmám pomůže, byl bych mnohem klidnější. Ale my ty detaily neznáme,“ řekl Špicar.

Bartoš dnes také sdělil, že neviděl nabídku, kterou podle Hospodářských novin učinil státu majitel energetické skupiny Sev.en Pavel Tykač. Web deníku na začátku května uvedl, že podnikatel nabídl vládě ke koupi levnější proud ze svých uhelných elektráren. Návrhem se podle webu měla zabývat porada ekonomických ministrů. „Nejsem si vědom, že by někde na stole ležela nějaká nabídka," řekl ministr, který patří mezi členy porady.

Elektřina v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zdražila o 30,1 procenta, cena plynu stoupla proti čtvrtému měsíci loňského roku o 44,2 procenta.

Premiér Petr Fiala (ODS) tento týden při interpelacích ve Sněmovně řekl, že stát chce na pomoc občanům použít i dividendy energetické společnosti ČEZ, ve které je stát se 70 procenty akcií majoritním akcionářem. Vláda zároveň připravuje změny v dozorčí radě ČEZ. Bartoš dnes uvedl, že Piráti budou do rady nominovat analytika Janusze Konieczného z Nadačního fondu boje proti korupci.

Nominaci akceptoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který podle Bartoše chtěl, aby mezi nominovanými nebyli lidé, kteří jsou aktivní v politice. Mezi dalšími oficiálně navrženými kandidáty jsou hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), Radovan Vávra, Radim Jirout, Jiří Kadrnka a Vít Doležálek.

Domů
Sdílet
Diskuse