Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2022 18:49
Čas čtení 0:59
Adam Novosad TASR

WHO: Ve světě se potvrdilo již 780 případů opičích neštovic. Nové infekce se neobjevují už jen u kontaktů nakažených

WHO: Ve světě se potvrdilo již 780 případů opičích neštovic. Nové infekce se neobjevují už jen u kontaktů nakažených
Zdroj: TASR/AP
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Riziko je podle WHO mírné, ale už se objevují výpadky ve sledování řetězce přenosu.

Laboratoře potvrdily již 780 případů nákazy opičími neštovicemi ve 27 zemích, ve kterých se toto onemocnění běžně nevyskytuje. Oznámila to Světová zdravotnická organizace, která hodnotí globální riziko spojené s tímto onemocněním jako mírné, informuje TASR.


Zmíněných 780 případů bylo zaznamenáno v neendemických zemích od 13. května do konce minulého týdne. Podle WHO je tento počet případů zřejmě podhodnocen. „Je vysoce pravděpodobné, že i jiné země zaznamenají výskyt případů a že se tento virus bude dále šířit,“ vysvětluje organizace.

Doporučeno
Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba 24. května 2022 17:00
opičie kiahne
Zdroj: TASR/CDC via AP


Mezi země s nejvyšším počtem případů nákazy opičími neštovicemi patří Británie (207 případů), Španělsko (156), Portugalsko (138), Kanada (58) a Německo (57). Kromě evropských a severoamerických zemí bylo několik případů opičích neštovic zaznamenáno i v Argentině, Austrálii, Maroku a Spojených arabských emirátech. Potvrzeny byly i v Česku.


V případě neendemických zemí přitom stačí jen jeden zaznamenaný případ k tomu, aby byla země považována za ohniště nákazy tohoto onemocnění.


„Některé země hlásí, že nové případy se již neobjevují pouze mezi kontakty lidí, u kterých byla nákaza potvrzena již dříve. To naznačuje, že pro nezjištěnou cirkulaci viru zřejmě dochází k výpadkům ve sledování řetězce přenosu,“ konstatuje zdravotnická organizace.


WHO uvedla, že riziko pro veřejné zdraví v souvislosti s opičími neštovicemi se zvýší až poté, co se toto onemocnění stane rozšířeným lidským patogenem v zemích, ve kterých se běžně nevyskytuje.

V neendemických zemích nebylo zaznamenáno žádné úmrtí spojené s opičími neštovicemi. V afrických zemích, ve kterých se toto onemocnění běžně vyskytuje, však za prvních pět měsíců letošního roku zaznamenali již nejméně 66 úmrtí.

Domů
Sdílet
Diskuse