Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 19:02
Čas čtení 0:48
Vojtěch Vanda

Čtyři dny práce, tři dny volna. Tisíce Britů se účastní šestiměsíčního experimentu

Čtyři dny práce, tři dny volna. Tisíce Britů se účastní šestiměsíčního experimentu
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI PRÁCE VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tisíce Britů začaly v pondělí testovat čtyřdenní pracovní týden. Odstartovala tím šestiměsíční zkouška, ze které výzkumníci z Cambridge, Oxfordu a Bostonu získají další informace o působení práce na blahobyt člověka.

Britové v pondělí odstartovali šestiměsíční zkoušku, během níž se jim pracovní týden zkrátí o jeden den. Pokusu v rámci kampaně 4 Day Week Campaign se zúčastní tisíce pracovníků ze 70 firem. Z něj výzkumníci z Univerzity v Cambridgi, Oxfordské univerzity a Boston College získají další informace o působení práce na blahobyt člověka. Informuje o tom The New York Times či BBC.

Doporučeno
Další země zvažuje zavést čtyřdenní pracovní týden. Až tři miliony Britů by po pandemii mohly pracovat méně dní Další země zvažuje zavést čtyřdenní pracovní týden. Až tři miliony Britů by po pandemii mohly pracovat méně dní 2. dubna 2021 8:33
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 4 Day Week Campaign (@4dayweekcampaign)

Britský pokus se inspiruje zkrácením pracovního týdne v jiných zemích. Podobně experimentovali například na Islandu, Novém Zélandu, ve Skotsku nebo ve Spojených státech, kde se některé firmy staly flexibilnějšími, co se času týče, zejména kvůli koronavirové pandemii. „Lidé chtějí po pandemii větší rovnováhu mezi pracovním časem a volným časem. Chtějí pracovat méně,“ uvedl za kampaň 4 Day Week Campaign Joe Ryle. 

Experiment se dotkne celkem 3300 pracovníků z nejrůznějších odvětví – finančnictví, marketingu, zdravotnictví, maloobchodu a dalších. Data budou následně získávána pomocí rozhovorů, anket a způsobů, jakým firmy měří produktivitu svých zaměstnanců.

„Budeme analyzovat reakci zaměstnanců na den volna navíc ve smyslu, kolik stresu mají, jak jsou spokojení se svou prací, zdravím, spánkem, využitím energie, cestováním a dalšími aspekty,“ uvedla profesorka sociologie z Boston College Juliet Schor. Výsledky studie budou známy v roce 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse