Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 19:41
Čas čtení 1:16
Vojtěch Vanda

V čerstvém sněhu na Antarktidě byly poprvé nalezeny mikroplasty, mohou urychlit tání ledovců

V čerstvém sněhu na Antarktidě byly poprvé nalezeny mikroplasty, mohou urychlit tání ledovců
Zdroj: Unsplash/66 north/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Mikroplasty, které mohou být toxické jak pro rostliny, tak pro zvířata, byly nalezeny v 19 vzorcích sněhu.

Novozélandští vědci učinili na Antarktidě znepokojivý objev. V 19 vzorcích čerstvého sněhu zde našli mikroplasty, které mohou být toxické pro rostliny i zvířata. Tyto částečky by také mohly uspíšit tání ledovců a mohly by být hrozbou pro unikátní ekosystém jižního světadílu, informuje The Guardian.

Doporučeno
Změna klimatu by podle paleontologa mohla vést ke zmenšování lidí Změna klimatu by podle paleontologa mohla vést ke zmenšování lidí 7. června 2022 19:06

Nález mikroplastů na Antarktidě není žádnou novinkou. Vědci dříve našli malé částečky, menší než zrnka rýže, v ledu nebo v povrchové vodě. Nyní se však stalo poprvé, že by byly identifikovány v čerstvém sněhu. Celkové výsledky byly publikovány ve vědeckém časopisu The Cryosphere.

„Tato studie potvrzuje přítomnost mikroplastů v antarktickém sněhu a jen potvrzuje celosvětový rozsah plastového znečištění,“ uvedli v anotaci výzkumníci z Canterburské univerzity. „Čerstvý sníh byl sesbírán na Rossově ostrově v Antarktidě, přičemž následná analýza identifikovala v průměru 29 mikroplastických částic na litr roztátého sněhu,“ upřesnili.

Doporučeno
Mandela efekt: Falešné vzpomínky na události, které se staly jinak, máš možná i ty Mandela efekt: Falešné vzpomínky na události, které se staly jinak, máš možná i ty 8. června 2022 7:00
mikroplasty
Zdroj: Unsplash/Sören Funk/voľne na použitie

Plasty mohou mít původ až 6000 kilometrů daleko

Konkrétně zde bylo nalezeno 13 různých typů plastu včetně toho nejčastěji používaného, PET, z nějž se vyrábí oblečení nebo obaly na vodu. Nejpravděpodobnějším zdrojem tohoto znečištění, tedy znečištění vzdušnými mikroplasty, by podle odborníků mohly být místní vědecko-výzkumné stanice. Modelování nicméně uvádí, že jejich původ může být až z místa vzdáleného 6000 kilometrů.

Konkrétní dopady na životní prostředí nejsou úplně probádány. Je však zřejmé, že mikroplasty mohou být toxické jak pro zvířata, tak pro místní ekosystém, který je unikátní. Tmavé plastové části zase mohou pohlcovat světlo, čímž mohou urychlit tání ledovců a celkové oteplení kontinentu. 

„Je to neuvěřitelně smutné, ale nález mikroplastů v čerstvém sněhu v Antarktidě jen potvrzuje rozsah plastového znečištění i v těch nejodlehlejších oblastech světa,“ uvedl jeden z vědců, student Alex Aves. „Stále toho o dopadech mnoho nevíme, ale z toho, co zatím víme, je jasné, že to není moc dobré,“ doplnila vedoucí Laura Revell.

Domů
Sdílet
Diskuse