Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2022 23:07
Čas čtení 2:53
Vojtěch Vanda

Česko Portugalsko nepotrápilo. Krok drželo půl hodiny, nakonec prohrálo 0:2

Česko Portugalsko nepotrápilo. Krok drželo půl hodiny, nakonec prohrálo 0:2
Zdroj: ČTK/AP/Armando Franca
SPORT FOTBAL
Uložit Uložené

Tento zápas po povedeném Španělsku Lvům nesedl.

Po povedeném zápasu se Španěly chtěla česká reprezentace bodovat i na Pyrenejském poloostrově v klání proti Portugalcům. Poslední soupeř skupiny v Lize národů UEFA byl však nekompromisní: Češi drželi krok se soupeřem zhruba půl hodiny, avšak po gólu Cancela ze 33. minuty a Guedese z 38. minuty ovládli domácí první půli v poměru 0:2.

Ve druhém poločase si za českou stranu i přes ustavičné bránění vytvořil dvě šance Jurečka, za Portugalce to byli Guedes nebo Ronaldo. A když neproměnil tutovku ani nováček Vlkanova, museli se hosté spokojit s nulou na kontě a kvůli neproměněným šancím i s prohrou. 

Doporučeno
Čeští fotbalisté zvládli Švýcary. Po vydařeném výkonu je porazili 2:1 Čeští fotbalisté zvládli Švýcary. Po vydařeném výkonu je porazili 2:1 2. června 2022 22:53

Dva zápasy a čtyři body. Nechybělo málo a mohlo to být bodů šest. Kdo by na začátku reprezentační přestávky tipoval, že česká reprezentace v premiéře ve skupině A v rámci Ligy národů porazí Švýcary a o tři body v zápase proti Španělsku přijde až v nastavení druhého poločasu. Nicméně taková byla před čtvrtečním zápasem realita, a to i přesto, že národní tým opravdu nehrál v ideální sestavě.


A jak se v průběhu zjistilo, mohlo být i hůř. Během zápasu se Španělskem již tak osekaná sestava trenéra Šilhavého přišla o zraněného Jakuba Jankta. Kvůli tomu realizační tým nominoval na zápas proti Portugalsku Stanislava Tecla. Taktika se však nezměnila; i ve čtvrtek reprezentace nastoupila v netradičním rozestavení 3-4-3 se třemi změnami – v útoku vystřídal Jakuba Peška Adam Hložek, Zeleného vystřídal Milan Havel a mezi třemi tyčemi udělal Tomáš Vaclík místo Staňkovi.


Portugalsko, které po demolici Švýcarů přeskočilo Lvy na čele tabulky, naopak nastoupilo v plné polní v útoku s legendárním Cristianem Ronaldem, jenž pamatuje poslední vzájemný zápas před 10 lety ve čtvrtfinále Eura, kde jediným gólem vyřadil český tým. Na začátku utkání jsme tak zde mohli najít podobnost s kláním proti Španělsku, jelikož hosté na výhru proti Portugalcům čekali již 26 let.

Půl hodiny a kapitulace

Češi na ​​začátku zápasu na Estádio José Alvalade určitě nepůsobili ustrašeným dojmem. První zakončení Portugalců tak přišlo v 10. minutě z kopačky Nevese, ale Staňkovu branku netrefil. Během první půlhodiny měli následně míč na kopačkách spíše domácí, Staněk si taktéž několikrát na míč sáhl, nicméně česká reprezentace svědomitě bránila, a naopak hrozila nebezpečnými protiútoky. Bohužel se reprezentantům nepodařilo, ani po tutové šanci Sadílka, pořádně ohrozit síť Dioga Costy. Ve 31. minutě pak Lingr zčistajasna posunul míč na Kuchtu k jedné z největších šancí poločasů, Costa však zasahovat musel.


Skóre se měnilo na druhé straně. Stačila chvilka, aby se ve 33. minutě nechali tři hostující obránci přehrát od dvou domácích útočníků, a João Cancelo nakonec propálil vše, co bylo před ním. O pět minut později česká reprezentace kapitulovala podruhé, když Bernardo Silva poslal přihrávku tam, kam si Gonçalo Guedes ukázal, a sebejistě zakončil. Hosté hrající v bílém se do konce poločasu nedostali ke střele, a naopak Cristiano Ronaldo mohl v nastavení prvního poločasu skóre pro domácí vylepšit. Nakonec se však šlo do šaten za stavu 2:0.

Větší iniciativa

Ve druhém poločase došlo v českém týmu hned ke třem změnám a oproti zakřiknutému konci první půle začali mnohem aktivněji. Iniciativa hostům vydržela bohužel pouze osm minut, od nichž se hra začala přelévat ze strany na stranu. V 60. minutě se povedlo Adamu Hložkovi utéct v brejku s Václavem Jurečkou, jehož střela ale síť nenašla. O minutu poté se o branku pokusil na druhé straně Diego Jota, čemuž ale zabránil Staněk.


V 66. minutě se zase před Staňkem objevil úplně nehlídán Guedes, jemuž Sadílek doslova ukradl gól z nohy. V 70. minutě střílel doprostřed Staňkovy branky Ronaldo, o pár desítek sekund později střílel na druhé straně Jurečka. Ani jeden pokus nebyl gólový. Na posledních deset minut dostali prostor na hřišti i Vlkanova nebo v médiích diskutovaný Král, nicméně ani jeden z nich nedokázal skóre na české straně vylepšit.

Česká republika si z Portugalska neodvezla ani bod a prohrála 0:2. Navíc další těžký zápas čeká Lvy hned v neděli, kdy se v odvetě postaví Španělům.

Mohlo by tě zajímat:
Vybrali jsme 10 nejlepších filmů Johnnyho Deppa. Některé vás zahřejí u srdce, jiné vám ho zlomí a u některých se zase královsky pobavíte
– Jaderná válka, která zničila USA i SSSR. Toto je top 10 katastrofických filmů
10 nejlepších filmů podle skutečných událostí
Domů
Sdílet
Diskuse