Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2022 8:06
Čas čtení 0:37
Jana Chovancová

Vladimir Putin se přirovnal k caru Petru Velikému

Vladimir Putin se přirovnal k caru Petru Velikému
Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool/AP, Wikipedia
NEWS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Ruský prezident vidí podobu s carem při snaze získat si zpět „ruská území“.

Ruský prezident Vladimir Putin přirovnal své současné vojenské postupy k těm, které vykonával car Petr Veliký v 18. století během války proti Švédsku. „Člověk by si myslel, že si od nich během války něco ukradl. Ale neukradl, jen si vzal zpátky, co mu patří,“ řekl podle The Guardian ruský prezident. 

Poté, co Petr Veliký učinil Petrohrad hlavním městem Ruska, ho žádná země nepovažovala za součást Ruska. „Každý si myslel, že je součástí Švédska, ale už odedávna tam kromě ugrofinských národů žili i Slované,“ říká Putin.

Podle něj je povinností Ruska vzít si zpět to, co mu přísluší, přičemž tím evidentně myslel ruskou invazi na Ukrajině. „Ano, v dějinách jsme byli nuceni se stáhnout, ale bylo to jen proto, abychom načerpali síly a posunuli se vpřed,“ dodal ruský prezident.

Vladimir Putin, který je v Rusku u moci již 23 let, se opakovaně snažil ospravedlnit ruskou válečnou činnost na Ukrajině tvrzením, že okupovaná sousední země nemá skutečnou státní identitu a suverenitu.

Zpět
Sdílet
Diskuse