Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2022 14:08
Čas čtení 1:25
Radim Šlechta

FOTO: Od vyhlazení Lidic uplynulo 80 let. Muži zemřeli na místě, ženy a děti odvezli do koncentračních táborů

FOTO: Od vyhlazení Lidic uplynulo 80 let. Muži zemřeli na místě, ženy a děti odvezli do koncentračních táborů
Zdroj: WW2DB
NEWS LIDICE
Uložit Uložené

10. června 1942 došlo k jednomu z nejznámějších masakrů. V Lidicích nedaleko Kladna zemřelo 340 lidí.

Krvavá pomsta za vraždu Reinharda Heydricha. Vyhlazení Lidic proběhlo před osmdesáti lety. V roce 1942 si vyžádalo 340 obětí, z nichž 88 byly děti. Většina mužů zemřela na místě, ženy a děti odvezli nacisté do koncentračních táborů. Domovy lidí srovnala německá demoliční četa se zemí.

Na útok německých vojáků vzpomínala pro Paměť národa i Marie Šupíková, která zemřela minulý rok. V místě jejího rodného domu stála v době rozhovoru už jen pamětní deska. Gestapo se v jejím domě objevilo krátce před půlnocí na 10. červen 1942.

„To byl hned hlomoz, to byly rány, tak jsme se vzbudili a nevěděli jsme, co se děje, a najednou oni už stáli uvnitř. No tak honem, honem, chudák maminka to sbírala, všecko jí to padalo z rukou, nevěděla, co honem... Hrůza!“ popsala Marie Šupíková. Nacisté donutili všechny vyjít z domu. Marie měla jen to, co jí maminka oblékla, prádlo, šaty, kabátek, sandálky naboso. Stejně tak byli oblečení i bratr s maminkou. Neměli čas si vzít jídlo, cennosti nebo třeba deky.

LidiceLidiceLidiceLidice
Zobrazit galerii
(10)

„Záleželo na tom, jaký prostor ty rodiny dostaly, protože to bylo několik skupin, které chodily po barákách, čili jaký prostor měli, že si mohli třeba nějakou potravinu vzít. Některé děti, ty malinké, měly peřinku nebo měly deku, ale já měla jen to, co jsem měla na sobě. Nic víc,“ říkala Marie. Druhý den ráno už společně s dalšími dětmi a ženami odjížděla do tělocvičny kladenského gymnázia, odkud byla následně přemístěna do sběrného tábora v Lodži a později na převýchovu do Poznani a Boizenburgu.

Lidice ve světě

Na znamení solidarity s oběťmi vyhlazení obce u Kladna se na „Lidice“ přejmenovalo několik dalších měst a vesnic v několika zemích. Lidice se nachází ve Spojených státech amerických nedaleko Chicaga, v Brazílii existují dokonce dvě města pojmenovaná na památku obětí vyhlazení toho středočeského. Kromě města Lidice zde existuje i Nova Lidice. Další místa lze najít třeba v Izraeli, Peru, Panamě nebo Mexiku.

Ty originální se provizorně obnovily jako pietní místo hned po osvobození v roce 1945. Symbolicky 10. června. O rok později vznikla Společnost na obnovu Lidic. „Nové“ Lidice vyrostly na přelomu čtyřicátých a padesátých let. Nové Lidice se nachází severozápadně od těch původních.

Domů
Sdílet
Diskuse