Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2022 10:35
Čas čtení 0:51
Ilona Hobzová ČTK

Na Donbasu zemřel v bojích český dobrovolník, potvrdil to ministr Jan Lipavský (Aktualizováno)

Na Donbasu zemřel v bojích český dobrovolník, potvrdil to ministr Jan Lipavský (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov (ilustrační foto)
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Zprávu na svém Facebooku zveřejnila novinářka Lenka Klicperová.

Aktualizováno 11. června 13:00 –⁠ Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) potvrdil informaci o úmrtí českého občana na Ukrajině. Muž přišel o život v pátek na Donbasu v bojích s ruskou armádou. Podle dostupných informací byl prvním zabitým z českých dobrovolníků, kteří se připojili k ukrajinským ozbrojeným silám.

„Mohu potvrdit, že na Ukrajině zemřel jeden český občan, že se to odehrálo v doněcké oblasti,“ řekl novinářům Lipavský. Obětí byl podle informací ze sociálních sítí muž z Třebíče. Česká televize uvedla, že zemřel po zásahu minometným granátem, na Ukrajině působil několik měsíců. Ruská tisková agentura TASS dnes napsala, že Rusové zničili shromaždiště „zahraničních žoldnéřů“ u Charkova.

Povolení prezidenta začlenit se do ukrajinské armády získala v květnu stovka českých dobrovolníků, podrobnosti o skutečném počtu ale nejsou k dispozici.

Doporučeno
Vznikne nové vlakové spojení Praha–Kyjiv, vlak bude jezdit denně Vznikne nové vlakové spojení Praha–Kyjiv, vlak bude jezdit denně 10. června 2022 6:55

Zprávu zveřejnila na svém Facebooku novinářka a fotografka Lenka Klicperová, která byla v minulých dnech na Donbasu pracovně. „Na Donbasu byl včera zabit první český voják dobrovolník. V místě, kde padl, probíhají těžké boje, stejně jako na dalších místech donbaské fronty. Pohádky o tom, jak je ruská armáda neschopná a plná hlupáků, poslouchají jen naivové. Rusové postupují na Donbasu pomalu, ale jistě,“ uvedla ke svému příspěvku. Ministerstvo nyní informaci prověřuje. 

Podle informací Hradu z 11. května povolil prezident Miloš Zeman vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 Čechům. Dalším dvěma stovkám žádostí nevyhověl.

Zpět
Sdílet
Diskuse