Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2022 13:02
Čas čtení 1:37
Ilona Hobzová

Piráti pracují na novele zákona o legalizaci marihuany, spolupracují s národním protidrogovým koordinátorem

Piráti pracují na novele zákona o legalizaci marihuany, spolupracují s národním protidrogovým koordinátorem
Zdroj: Unsplash/Matthew Brodeur/volně k užití
NEWS ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA MARIHUANA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Informaci přinesl deník Právo.

Poslanci České pirátské strany spolupracují s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem (ODS) na novele, která by legalizovala konopí. Na základě této novely by lidé mohli legálně pěstovat až pět rostlin a přechovávat u sebe až 1250 gramů sušiny. Deníku Právo to potvrdil Vobořil a pirátská poslankyně Jana Michailidu.

Legalizace po vzoru USA a Kanady

„Chceme připravit komplexní regulaci konopí po vzoru Kanady nebo USA,“ uvedla pro Právo Jana Michailidu, pirátská poslankyně a také členka pirátské odborné skupiny pro psychotropní látky. Návrh regulace konopí by se tak měl lišit od toho předchozího, o který se Piráti neúspěšně pokoušeli už v minulém volebním období. 

„Založili jsme odbornou skupinu pod vedením Venduly Beláčkové, která je expertkou na konopnou problematiku a konopí se věnuje i na univerzitě v Sydney,“ řekla Michailidu. Ve skupině byl také národní protidrogový koordinátor Vobořil. Právu řekl, že o legalizaci marihuany jednal i s předsedou vlády Petrem Fialou. Shodli se prý na tom, že je potřeba reagovat na Německo, které má v plánu do konce roku zavést regulovaný trh s konopím. „V Česku je okolo stovky firem, které by rády vstoupily na konopný trh. Tyto firmy by pak mohly konopí vyvážet,“ dodal.

Pěstování konopí pro vlastní potřebu je stále přestupkem či trestným činem, vše závisí na množství pěstovaných rostlin. Pokud člověk rostliny pěstuje výhradně pro vlastní potřebu a je jich maximálně 5, jde o přestupek trestaný zpravidla pokutou. 

V případě, že jde o více než 5 rostlin konopí, které obsahují množství THC větší než 0,2 procenta, může být pěstitel potrestán peněžitým trestem nebo vězením do půl roku. Pokud pěstování probíhá ve větším rozsahu, je trestem pokuta nebo odnětí svobody na maximálně 3 roky. Ve značném rozsahu (velkopěstírny) jde až o 5 let.

Jít cestou prohibice podle Vobořila nemá smysl. „Když zavedeme dobrý kontrolní mechanismus, tak věřím, že konopí bude pod větší kontrolou, než je teď,“ věří. Na argument odpůrců, že by se tak ke konopí mohli snadněji dostat mladiství, odpověděl takto: „Děti se dneska ke konopí dostanou na černém trhu snadno. V podstatě každý ví, kde si ho sehnat. Dávám za příklad Nizozemsko, které má užívání konopí legislativně upraveno už nějakou dobu, a jeho užívání je třetinové oproti Česku, které jde zatím cestou prohibice.“

Anketa:
Souhlasíš s legalizací marihuany?
Ano.
Ne.
Ano.
92 %
Ne.
8 %
Zpět
Sdílet
Diskuse