Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2022 12:16
Čas čtení 1:01
Adéla Ježková

Putin se chystá vyhladovět velkou část světa ve snaze vyhrát válku, tvrdí historik z Yaleovy univerzity

Putin se chystá vyhladovět velkou část světa ve snaze vyhrát válku, tvrdí historik z Yaleovy univerzity
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool
REFRESHER INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Historik Timothy Snyder z Yaleovy univerzity na Twitteru uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin plánuje v rámci svého úsilí na Ukrajině nechat některé země vyhladovět.

Informoval o tom server Insider s odkazem na twitterové vlákno, v němž Snyder vysvětluje, jak podle něj Putin využívá nedostatku potravin ve svůj prospěch.

„Rusko má plán na boj s hladem. Vladimir Putin se chystá vyhladovět velkou část rozvojového světa jako další etapu své války v Evropě,“ uvedl Snyder, který působí jako profesor na Yaleově univerzitě a zároveň je odborníkem na autoritářství.

Snyder tím upozornil na význam ukrajinského vývozu potravin pro globální zásobování potravinami. Oblast kolem Černého moře, včetně Ukrajiny a Ruska, je totiž díky úrodné půdě a vysoké produkci obilí označována za „světovou obilnici“. Dohromady se tyto dvě země podílejí ze 30 % na celosvětovém vývozu pšenice, zatímco Ukrajina produkuje asi 12 %.

Pokud ale bude ruská blokáda pokračovat, desítky milionů tun potravin shnijí podle Snydera v silech a desítky milionů lidí především v Africe a Asii budou hladovět. „Až začnou potravinové nepokoje a hladomor, bude ruská propaganda obviňovat Ukrajinu a vyzývat k uznání ruských územních zisků na Ukrajině a ke zrušení všech sankcí,“ uvedl.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Putinův „hladový plán“ má totiž podle historika tři hlavní cíle – odříznout Ukrajinu od exportu ve snaze zničit její státnost, vyvolat nestabilitu v Evropě zvýšenou migrací a využít masové hladovění jako „pozadí pro propagandistickou soutěž“.

Hrůza Putinova plánu hladu je dle Snyderových slov tak velká, že ji jen těžko lze pochopit. Lidstvo má totiž tendenci zapomínat, jak zásadní roli hraje v politice jídlo. 

Domů
Sdílet
Diskuse