Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. června 2022 21:00
Čas čtení 1:13
Adam Novosad TASR

Tělo pohřešovaného britského reportéra bylo nalezeno přivázané ke stromu hluboko v amazonském pralese

Tělo pohřešovaného britského reportéra bylo nalezeno přivázané ke stromu hluboko v amazonském pralese
Zdroj: Pexels/Tom Fisk/volně k užití
NEWS BRAZÍLIE
Uložit Uložené

Dom Phillips společně s expertem na domorodé obyvatelstvo Brunem Pereirem už z amazonského pralesa živí nevyšli.

Britského novináře Doma Phillipse a experta na domorodé obyvatelstvo Bruna Pereiru, kteří se vydali do amazonského pralesa a od minulé neděle byli pohřešovaní, našli mrtvé. Informoval o tom zpravodajský portál G1 s odvoláním na Phillipsovu manželku. Brazilské úřady ale zatím nález těl oficiálně nepotvrdily.

Brazilský velvyslanec ve Spojeném království kontaktoval Phillipsovu rodinu a informoval ji, že těla obou mužů byla nalezena na odlehlém místě v deštném pralese, kde byla přivázána ke stromu. Velvyslanec dodal, že pozůstatky ještě nebyly identifikovány. Na základě nálezu těl přivázaných ke stromu je jasné, že skon obou mužů s největší pravděpodobností zavinila třetí osoba. 

Pereiru a Phillipse, reportéra na volné noze, který psal pro deníky The Guardian a Washington Post, viděli očití svědci plout po řece Itaguaí v neděli 5. června. Od té doby byli nezvěstní.

Dvojice mužů se vydala na cestu do odlehlé oblasti džungle nedaleko hranic s Peru a Kolumbií, kde žije největší počet civilizací nedotčených původními obyvateli na světě.

Jedná se současně o oblast, která zažívá násilné konflikty mezi rybáři, pytláky a úředníky z vládních agentur. Násilí stouplo, když gangy obchodující s drogami začaly vést boj o kontrolu nad vodními cestami pro přepravu kokainu. Řeka Itaguaí, po které se reportér plavil, přitom není známou pašeráckou trasou.

Údajnému nálezu těl v neděli předcházel nález oblečení patřícího Pereirovi, včetně zdravotního průkazu na jeho jméno, a batohu s Phillipsovým oblečením. Našla se i obuv obou mužů.

Hasiči federálního státu Amazonas už dříve místním médiím řekli, že osobní věci se našly „v blízkosti domu“ Amarilda Costy de Oliveiry. Jedná se o jediného podezřelého, který byl dosud v případě zadržen a jehož svědci viděli plavit se ve člunu stejným směrem jako zmíněnou dvojici.

Domů
Sdílet
Diskuse