Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 9:37
Čas čtení 0:51
Tereza Šnajdrová

Lizzo vydala nový song Grrrls. Po kritice fanoušků z něj odstranila hanlivý výraz

Lizzo vydala nový song Grrrls. Po kritice fanoušků z něj odstranila hanlivý výraz
Zdroj: Flickr/BBGunBilly/volně k použití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Americká zpěvačka vydala koncem minulého týdne nový song s názvem Grrrls a ihned se na ni strhla vlna kritiky. Lizzo v něm totiž použila hanlivý výraz pro dětskou mozkovou obrnu, což se nelíbilo fanouškům, kteří se proti skladbě ohradili.

Oblíbená americká zpěvačka Lizzo je známá pro propagaci sebelásky, body positivity a sebepřijetí. Koncem minulého týdne však vydala nový song s názvem Girrrls, ve kterém použila hanlivý výraz pro dětskou mozkovou obrnu, proti čemuž se ihned ohradili fanoušci. Lizzo text nakonec předělala a veřejně se omluvila, informují The Guardian a NME.

Doporučeno
Pojď ven: Tento týden startuje festival Rock for People. V Praze vystoupí Guns N' Roses, Whitesnake či Yzomandias Pojď ven: Tento týden startuje festival Rock for People. V Praze vystoupí Guns N' Roses, Whitesnake či Yzomandias 13. června 2022 17:00

Lizzo v písni Grrrls hanlivě zpívala o spastické diplegii (dětské mozkové obrně, pozn. redakce), proti čemuž se takřka ihned ohradili její fanoušci. „Lizzo, prosím odstraň slovo ‚spaz‘ ze svého nového songu. Je to nadávka, která by se neměla používat,“ psali jí fanoušci. Jiní zase zpěvačce vysvětlovali historický význam tohoto slova i to, proč je vnímán jako nadávka.

Americká popstar pak veřejnosti ukázala, že umí naslouchat. Za text skladby Grrrls se omluvila a hanlivý výraz z něj odstranila. „Bylo mi řečeno, že v mé nové písni Grrrls je hanlivé slovo. Dovolte mi ujasnit jednu věc: nikdy nechci propagovat hanlivý jazyk,“ napsala. „Jako tlustá černoška v Americe jsem zažila, že proti mně bylo použito mnoho zraňujících slov, takže chápu, jakou sílu mohou slova mít (ať už úmyslně, nebo v mém případě neúmyslně),“ dodala.

Na novou verzi písně je prý zpěvačka velmi hrdá. „Je výsledkem toho, že jsem naslouchala a reagovala. Jako vlivná umělkyně jsem oddána tomu, abych byla součástí změny ve světě, po které sama volám,“ uzavřela Lizzo. 

Domů
Sdílet
Diskuse